Grad secesije, vina, Kiša i - IT studija: Kako da postaneš IT stručnjak u Subotici

Kada se spomene Subotica najpre se pomisli na najseverniji grad Srbije, grad secesije, Danila Kiša, salaše, vinarije, jezero Palić, impozantnu Gradsku kući, drugu po veličini sinagogu u Evropi i slično.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2021.

13:41

Grad secesije, vina, Kiša i - IT studija: Kako da postaneš IT stručnjak u Subotici
Foto: Depositphotos/markovskiy

Međutim, mnogi ne znaju, da je u Subotici moguće studirati IT i digitalne studijske programe na dve visokoškolske ustanove, Ekonomskom fakultetu u Subotici Univerziteta u Novom Sadu i Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici.

Reč je o institucijama sa tradicijom dugom više od šest decenija na kojima se IT programi realizuju na Ekonomskom fakultetu od 1973. godine, a na Visokoj tehničkoj školi od 1997. godine što je rezultiralo produkcijom više hiljada stručnjaka u oblasti IT-a.

IT studijski programi na ovim ustanovama atraktivni su za učenike gimnazija, srednjih ekonomskih škola i srednjih tehničkih škola jer im omogućavaju sticanje kompetencija koje pružaju široku mogućnost izbora zanimanja, obavljanje studijske stručne prakse u uspešnim IT kompanijama u Subotici, stipendiranje najboljih studenata tokom studija od strane renomiranih IT kompanija u Subotici kao i mogućnost studijskog boravka u inostranstvu.

Po studijskom programu Poslovna informatika, Ekonomski fakultet u Subotici je kao utemelјivač ujedno i lider u obrazovanju i istraživanjima u ovoj oblasti u zemlјi. Diplomirani poslovni informatičari po završetku studija mogu raditi:
  • u razvoju poslovnog softvera - sistem analitičar, dizajner, programer, tester;
  • pri uvođenju i upravlјanju informacionim sistemom organizacije - konsultant za uvođenje poslovnih softverskih rešenja, konsultant u području poslovne informatike, administrator ERP sistema, ekspert u reviziji informacionih sistema;
  • u podršci menadžmentu u procesu odlučivanja - stručnjaci za poslovnu inteligenciju, istraživač i analitičar podataka, administrator podataka;
  • u poslovima vezanim za upravlјanje poslovnim procesima - arhitekta poslovanja, analitičar poslovnih procesa, administrator procesa, rukovodilac poslovnih procesa u organizaciji (CPO), ekspert u sistemu kvaliteta informacionog sistema;
  • u menadžmentu organizacije - rukovodilac digitalizacije u organizaciji (CDO), rukovodilac informacija u organizaciji (CIO), rukovodilac projekta transformacije i digitalizacije poslovanja;
  • u samostalnom nastupu na tržištu - preduzetnik u području digitalne transformacije i primene informacionih tehnologija u poslovanju.
Više informacija o studijskom programu Poslovna informatika na sajtu fakulteta i studijskog programa.

Strukovni inženjer informacionih tehnologija i sistema nakon završetka studija Informatike na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici može raditi kao:
  • web programer/developer
  • programer/developer mobilnih aplikacija
  • software developer/inženjer
  • administrator računarskih mreža i sistema
  • projektant informacionih sistema
  • projekt menadžer
  • data scientist
  • data analyst
  • administrator baza podataka
  • security analyst
  • IOT inženjer


Zainteresovani srednjoškolci mogu dobiti dodatne informacije o upisu na sajtu škole i portalu. Nakon prvog nivoa studija, studije na IT programima studenti Ekonomskog fakulteta mogu nastaviti na master i doktorskim studijama Poslovne informatike i master studijama Digitalnog marketinga, a studenti Visoke tehničke škole na master strukovnim studijama iz Informacionih tehnologija.

Evidentno je da kadrovi odškolovani na ovim visokoškolskim ustanovama čine okosnicu uspešnih IT kompanija na teritoriji grada Subotica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: