Sakupljanje i prerada otpadnih voda u Čačku

Grad Čačak je od petka, 23. aprila, i zvanično na listi za finansiranje iz IPA programa za projekat „Sakupljanje i prerada otpadnih voda u Gradu Čačku“. Ovo je jedan od najvažnijih projekata za naš grad, budući da predviđa i izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u naselju Prelići, odnosno, na mestu gde se Atenička reka uliva u Moravu.

Izvor: caglas.rs

Sreda, 05.05.2021.

15:48

Sakupljanje i prerada otpadnih voda u Čačku
Foto: Sharp_eye/Shutterstock

"Evropska unija, preko IPA programa, za ovu investiciju je opredelila 22 miliona evra, a tu šansu će imati mali broj lokalnih samouprava u Srbiji. Projekat je započet 2013. godine, kada je urađena Studija izvodljivosti za tretman otpadnih voda u Čačku, u okviru projekta MISP-a (Municipal Infrastructure Support Programme – Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave). Ovaj projekat je imao za cilj unapređenje kvaliteta vode u reci Zapadna Morava i uslova za život stanovnika Grada Čačka u području rečnog sliva i smanjenje rizika po zdravlje stanovnika. Svakako, ovaj cilj će biti realizovan, izgradnjom postrojenja za tretman otpadnih voda u naselju Prelići, kako je to predviđeno PDR planom, jer će se smanjiti ispuštanje neprečišćenih industrijskih i komunalnih otpadnih voda u reku", ističe Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine, prenosi Ča Glas.

Kako ona podseća, Ministarstvo životne sredine i Grad Čačak potpisali su u oktobru 2018. godine Memorandum o razumevanju, kojim je obuhvaćena izrada projektne i konkursne dokumentacije za izbor izvođača radova i vršioca stručnog nadzora na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradu Čačku, gradskih kolektora i izgradnji kolektora u prigradskim naseljima. Kompletnu projektnu dokumentaciju u Srbiji sprovodi firma „Eptisa“ iz Španije, radi definisanja uloga strana potpisnica.

"Cilj projekta je izrada dokumentacije u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i sa zahtevima EU u pogledu finansiranja iz IPA programa u sektoru životne sredine. Gradonačelnik Čačka je formirao Projektni odbor koji rukovodi projektom i Implementacionu jedinicu, koja upravlja realizacijom projekta, a čine je predstavnici Grada Čačka, JKP „Vodovod“, PEID-a (Programa podrške razvoju investicija u oblasti zaštite životne sredine), Ministarstva životne sredine i stručnjaci iz ove oblasti, pozvani na zahtev rukovodioca projekta po potrebi. Sada smo u fazi dobijanja lokacijskih uslova za ovaj projekat. Nakon toga sledi rad revizione komisije Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, a posle toga i dobijanje građevinske dozvole za početak gradnje ovako kapitalnog projekta za naš grad", kaže pomoćnica Đoković.

Kako je ranije objavljeno, gradnja centralnog postrojenja predviđena je na sedam hektara u Prelićima, nizvodno od nekadašnjeg smetilišta. Ovim bi bili potpuno eliminisani fekalni kolektori, koji se sada ulivaju u Moravu. USKORO ZAVRŠNI RADOVI SANACIJE I REKULTIVACIJE DEPONIJE PRELIĆI

Za Čačak je veoma važan završetak projekta sanacije i rekultivacije nesanitarne deponije „Prelići“, koji je počeo pre šest godina. Da podsetimo, obrađivač idejnog projekta bio je Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ iz Beograda, a saglasnost i rešenje za njega izdalo je 2016. tadašnje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Tokom prethodnih godina slovenačka firma „Kostag“ uradila je Zonu I, dok je Zona II podeljena na dve faze, jer je reč o obimnim, komplikovanim i vremenski uslovljenim dugoročnim građevinskim, tehnološkim i mašinskim radovima.

"Faza A je u potpunosti završena, pre desetak dana počela je da gori prva baklja u Srbiji. Radove je izvelo preduzeće BMD BAU iz Beograda. Biće potrebno sigurno dve godine da se slegne „telo“ deponije i oslobodi sav metan. Grad Čačak je već obezbedio 40.000 metara kvadratnih HDPE folije. Nedostajaće 15.000 metara kvadratnih folije, što će biti u potpunosti spremno do početka realizacije faze B. Početkom marta meseca, Zaključkom Vlade Srbije Grad Čačak je dobio 70,681 miliona dinara za fazu 2B. Tako smo u potpunosti pripremili finansijska sredstva za kompletno zatvaranje deponije. Tender je spreman i biće raspisan uskoro", najavljuje Mirjana Đoković.

MERENjA PM ČESTICA I ZVANIČNO

"Agencija za zaštitu životne sredine započela je merenje PM čestica na automatskim stanicama, tako da svakih sat vremena naši sugrađani mogu pratiti date parametre i merenja kvaliteta vazduha", kaže Mirjana Đoković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: