Plastenička proizvodnja u okolini Zrenjanina

Filip Tomašev iz Tomaševca jedan je od mladih poljoprivrednika kojem su na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu odobrena sredstva za nabavku plastenika.

Izvor: eKapija

Četvrtak, 29.04.2021.

16:29

Plastenička proizvodnja u okolini Zrenjanina
Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar

Filipu će ovo biti šesti plastenik. U pet postojećih, poslednjih pet godina uzgaja mladi luk, zelenu salatu, paradajz i papriku. Ove povrtarske kulture gaji i na otvorenom jer, kako kaže, od ratarstva "slaba vajda".

Ratarstvom se bavi tek toliko da ima hrane za stoku, odnosno za potrebe domaćinstva.

" Pre pet godina nabavio sam jedan plastenik, pa je taj prvi doneo drugi, pa treći i tako redom. Zahvaljujući njima, uspeo sam da dobijem na konkursu i ovaj šesti, koji je mnogo veći i ozbiljniji. Pošto se kasnilo sa procedurama, pa i sa postavljanjem, u njemu ću posaditi kasni paradajz", priča Filip Tomašev, prenosi eKapija. Filip ima 29 godina i svoju budućnost vidi u povrtarstvu.

"U povrtarstvu ima mnogo više posla, ali se više i isplati. U plastenicima proizvodim i rasad, i za sebe i uslužno, pa posla stvarno ima od jutra do mraka. Kad ima najviše posla onda angažujemo i dodatnu radnu snagu iz sela", priča Tomašev. Povrće koje proizvede, on plasira u lokalnoj piljarnici i na pijaci u Kovačici, kao i na pijacama u okolnim mestima i u jednom trgovinskom lancu. Svoj život Filip ne može da zamisli bez sela. "Trenutno sam i zaposlen. Rekao sam mojima, dokle mogu da radim i da se bavim povrtarstvom, ja ću gurati. Kad ne budem mogao, povrtarstvo je moj izbor. Od njega može da se lepo živi. I više volim da u selu budem svoj na svome, nego u gradu niko", završava Tomašev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: