Kultura je pobednik: Počinju “Dani Beograda”

Pod sloganom "Kultura je pobednik" danas će početi tradicionalna manifestacija “Dani Beograda” koja će trajati do 19. aprila, a za posetioce je pripremljen raznovrstan program.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.04.2021.

09:07

Kultura je pobednik: Počinju “Dani Beograda”
Foto: Depositphotos/tinnitusdoll

Manifestacija će početi svečanim defileom Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana, kojem će prisustvovati predstavnici grada Beograda, orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, konjička brigada Policijske uprave Beograda i pitomci Vojne akademije.

Po završetku defilea, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položiće cveće na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je turski komandant Ali-Riza paša 1867. godine predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću.

Nešto kasnije, u Starom dvoru će biti održana svečana sednica na će biti saopštene odluke komisije o dodeli Nagrade grada Beograda za 2019. godinu i Nagrade grada Beograda - despot Stefan Lazarević za 2020. godinu.

U okviru “Dana Beograda”, danas će na Trgu Republike, s početkom u 14 sati, biti održana izložba “Pozdrav iz Beograda - Beograd na razglednicama”.

Narednih dana manifestacije programom je predviđena izložba posvećena Momi Kaporu, izložba fotografija izgradnje Novog Beograda, radnika i učesnika u omladinskim radnim akcijama, besplatna poseta događajima ustanova kulture grada Beograda i otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću, na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeva, Palmotićeva i Bulevara despota Stefana.

Organizovane su i javne šetnje kroz istoriju Beograda čiji je cilj zabava i edukacija, ali i podizanje svesti o važnosti kulturnog nasleđa Beograda, kao i sagledavanje njegovih različitih slojeva, negovanja kulture sećanja koji su važan činilac u procesu očuvanja i razvoja kulture.

U pitanju je deset javnih šetnji pod nazivima “Terazije - novi zaštićeni prostor Beograda”, "Graditeljka Jelisaveta Načić", "Hoteli i kafane grada Beograda”, “Meštrović u javnom prostoru”, “Beogradska zadruga, novo čitanje”, “Zemunska tvrđava”, “Veliki barutni magacin - Žrtvenik sa bedema Gornjeg grada”, “Radionice za decu - Upoznaj Beograd da bi ga više voleo”, “Živopis Hrama Svetog Save” i “Spomenik Stefanu Nemanji”.

Dani Beograda se, inače, održavaju od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda - 16. april 878. godine, kada je u pismu pape Jovana Osmog prvi put pomenuto slovensko ime Beograd, i 19. april 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: