Uskoro nova stavka na računima Beograđana?

Beograđani bi krajem godine mogli da, uz svoje dosadašnje račune dobiju i novu stavku - tretman kabastog otpada i zbrinjavanje posebnih fragmenata iz komunalnog otpada.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2021.

12:47

Uskoro nova stavka na računima Beograđana?
Foto: Perutskyi Petro/shutterstock

S obzirom na to da sav mešoviti otpad neće moći da završava na deponiji u Vinči, kao u prethodne četiri decenije, "Gradska čistoća" će dobiti dozvolu da kabasti i drugi otpad, koji ne bi smeo da se nađe sa komunalnim, poput boca od lakova i hemikalija, izdvaja i tretira na drugoj lokaciji. Najverovatnije negde na novobeogradskoj stran, pišu Novosti.

Izmene odluke o upravljanju komunalnim, inertnim i neopasnim otpadom kojima je ovo regulisano, usvojene su na poslednjoj sednici Skupštine grada, a stupaju na snagu od oktobra ove godine. Kako je tada obrazloženo, nova usluga će se naplaćivati od momenta kada javno komunalno preduzeće dobije dozvolu za tretman kabastog otpada i izdvajanja fragmenata iz komunalnog.

"Za tri do četiri meseca će otpad početi da se odlaže na novoj sanitarnoj deponiji", navode za "Novosti" u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

"Gradska čistoća" će, kako kažu, obavljati posao sakupljanja i transporta, za šta će se od trenutne cene, 6,60 dinara po kvadratnom metru koliko plaćaju domaćinstva, 5,61 odvajati za to, a 0,90 za tretman i odlaganje otpada koje će raditi "Beočista energija".

To, kako objašnjavaju u Sekretarijatu, znači da će za građane cena ove usluge ostati nepromenjena.

"Kad u oktobru ili novembru, "Čistoća" dobije dozvolu za tretman kabastog otpada i zbrinjavanje posebnih fragmenata iz komunalnog, ova usluga će se dodatno naplaćivati. Zasad cenovnik nije određen".

Do sada je JKP "Gradska čistoća" svakog prvog vikenda u mesecu besplatno odnosila kabasti otpad na vinčansku deponiju.

"Nemamo više mogućnost da ga ostavljamo bilo gde, već da ga koristimo kao resurs", rekla je na poslednjoj sednici Skupštine grada sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Ova odluka se tiče prepoznavanja nedozvoljenih vrsta otpada, rekla je ona i dodala da je neophodno da se uvede nova stavka.

"Ta usluga će se naplaćivati kada javno komunalno preduzeće dobije dozvolu za tretman. Do sada su građani uglavnom otpad iz domaćinstva kao što su boce od lakova za farbanje, lakova za kosu, raznih hemikalija, bacali u komunalni otpad, a nismo mogli da kontrolišemo šta sve završava u komunalnom otpadu. Kada dobije dozvolu, komunalno preduzeće će moći da ravrstava otpad koji neće da ugrožava životnu sredinu".

Za te potrebe biće izgrađene četiri transfer stanice na teritoriji Beograda i četiri punkta gde će građani moći da donose takav otpad nastao u domaćinstvima (razne boce od dezodoransa, i drugih hemikalija).

"Osim toga, biće u funkciji i 30 mobilnih centara za sakupljanje otpada, gde će građani moći da donose otpad", navode u nadležnom sekretarijatu. Objedinjena cena usluga

Kako se navodi u izmenama odluke o upravljanju komunalnim, inertnim i neopasnim otpadom, posebni fragmenti iz komunalnog otpada koji se zbog svog sastava ne mogu odlagati u opremu ta sakupljanje komunalnog otpada su: otpad od elektronskih proizvoda, klima uređaja, istrošenih baterija, otpadnih ulja, boja, lakova, guma...

Cena usluge ubuduće će se odnositi na sakupljanje, transport, tretman i odlaganje komunalnog otpada, tretman kabastog i zbrinjavanje posebno odvojenih fragmenata iz komunalnog otpada. Cena za domaćinstva se obračunava po kvadratnom metru stambenog prostora za kolektivno stanovanje i po zapremini kante za individualna domaćinstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: