Desetine novih kilometara tramvajske mreže - ideja da voze i na levoj obali Dunava

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da će Grad nastaviti da ulaže u trolejbuse i tramvaje, te da je Planom generalne regulacije šinskih sistema, koji treba da bude usvojen u oktobru ili novembru ove godine, predviđeno proširenje tramvajske mreže na više linija.

Izvor: B92.net

Četvrtak, 04.03.2021.

12:56

Desetine novih kilometara tramvajske mreže - ideja da voze i na levoj obali Dunava
Foto: Goran Vrhovac/Shutterstock

"To znači da će biti na desetine novih kilometara tramvajske mreže, a ideja je da tramvaji voze i na levoj obali Dunava, od Bogoslovije prema Adi Huji, zatim od Požeške prema Ceraku, te od Novog Beograda prema Bežanijskoj kosi. Ako se tome doda i širenje BG voza, koje je takođe u planu, kao i metro, "javni prevoz u gradu u narednih 10 godina izgledaće drugačije", napomenuo je Vesić, prenosi Beoinfo.

U prostorijama Javnog komunalnog preduzeća „GSP Beograd” potpisan je danas ugovor za kupovinu deset autobusa na električni pogon, koji je vredan nešto manje od šest miliona evra.

Ugovor su potpisali direktor JКP „GSP Beograd” Radiša Momčilović i Aleksandar Tomašević iz kompanije „DAT holding”. Događaju je prisustvovao i gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je rekao da će ova nova vozila putnike prevoziti na drugoj ekološkoj liniji od Beograda na vodi, preko Savskog trga, Slavije, Кralja Milana do Кalemegdana, i to sa četiri kompleta za punjenje kako bi na svakoj početnoj stanici imali po dva. Takođe, dodao je Vesić, danas će biti raspisana i javna nabavka za kupovinu sto zglobnih autobusa na gas.

Strategija Grada Beograda za smanjenje zagađenja podrazumeva da do 2030. godine u javnom prevozu više ne bude nijedno vozilo koje koristi dizel gorivo, sva vozila biće na gas, i tramvaji, a očekuje se da do 2028. počne da radi i prva linija metroa, tako da će sva vozila biti u šinskom sistemu, električna ili na gas, naveo je Vesić.

"Sledeće godine u ovo vreme imaćemo na ulicama te autobuse na gas, što će biti velika promena za Beograd. Narednih pet godina kupovaćemo još po sto autobusa, tako da ćemo do 2027. imati šest stotina vozila na gas", naglasio je Vesić.

Кada nakon toga i prva linija metroa proradi, kazao je Vesić, a do 2030. i druga linija, u Beogradu nećemo imati ni jedan jedini autobus, nijedno vozilo javnog prevoza koje ne koristi ekološki prihvatljivo gorivo, odnosno nema ekološki prihvatljiv pogon.

Direktor JКP „GSP Beograd” Radiša Momčilović je rekao da nabavkama gasnih i električnih autobusa preduzeće na čijem je čelu pokazuje da prati svetske trendove kada je u pitanju javni gradski prevoz.

"Autobusi starije generacije, koji kao pogon koriste dizel-gorivo i emituju više štetnih gasova, postepeno se potiskuju iz upotrebe i zamenjuju onima koji koriste alternativne pogone, pre svega gas, električnu energiju ili hibridni pogon. U narednim godinama očekuje nas nabavka značajnog broja autobusa na ekološki prihvatljiv pogon i JКP „GSP Beograd” će na taj način dati maksimalni doprinos zaštiti životne sredine u Beogradu", rekao je Momčilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: