Ovo su najčešća imena koja Kragujevčani daju deci

Mihajlo, Sofija, Danilo, Nika samo su neka od najčešćih imena koja su Kragujevčani davali deci tokom prošle godine, izjavili su za InfoKG u Gradskoj upravi.

Izvor: InfoKG

Sreda, 03.03.2021.

14:16

Ovo su najčešća imena koja Kragujevčani daju deci
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Roditelji tokom iščekivanja najsrećnijeg dana u životu uglavnom budu u dilemi koje ime da daju detetu, a sve je manje slučajeva u kojima tu odluku donosi kum. Izbor je veliki, ali svako gleda da to bude upečatljivo ime ili neko koje će ga podsećati na nekog. Budući roditelji neretko obraćaju pažnju i na značenje imena, koje će dati svom detetu. Poslednjih godina je “trend” da to budu kratka ili strana imena.

Međutim, u Kragujevcu su u 2020., kada je u ovdašnjem Kliničkom centru rođeno 2.200 beba, preovladavala sprska imena, a to pokazuju i podaci koje je portal InfoKG dobio iz Gradske uprave.

Dečacima su u Kragujevcu tokom prošle godine najčešće davana imena Mihajlo, Danilo, Lazar, Luka i Vuk.

Kada je reč o devojčicama, roditelji su u većini slučajeva odlučivali za imena Sofija, Nika, Teodora, Dunja i Lenka.

Retko se dešava da dece kada odrastu promene ime, a takvih slučajeva ima i u Kragujevcu. Iz Gradske uprave su poručili da ne vode posebu evidenciju o tome da li je neko promenio samo ime, već kompletno lično ime, odnosno ime i prezime. Zbog toga, kako kažu, nisu mogli da izdvoje podatke iz baze samo o promeni imena i koja su to najčešće menjana.

Iz Gradske uprave su saopštili da su u 2020. zabeležene 142 promene ličnog imena. Od tog broja, procentualno gledano, 70 odsto su bile promene prezimena kod žena posle razvoda braka, koje su vratile svoje devojačko prezime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: