Patrijarh Porfirije ugostio Vesića

Srpski patrijarh Porfirije primio je danas zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, koji ga je izvestio o projektima na kojima zajedno rade Srpska pravoslavna crkva i Grad Beograd, a pre svega o rekonstrukciji platoa ispred Hrama Svetog Save i izgradnji zgrade Patrijaršije na tom platou.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.03.2021.

16:38

Patrijarh Porfirije ugostio Vesića
FOTO: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Kako je saopšteno iz Beoinfa, tokom susreta razgovarano je i o rekonstrukciji platoa oko Crkve Svetog Marka na Tašmajdanu za koji projekat upravo radi Grad Beograd.

Patrijarh je obavešten o nameri grada Beograda da tu obeleži mesto na kojem je pročitan hatišerif osmanskog sultana kojim je Srbija 1830-ih godina dobila autonomiju, odnosno elemente državnosti.

Kako u Beogradu postoje 93 crkve od kojih su 48 spomenici kulture, a 40 u prethodnoj zaštiti, dogovoreno je da Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda započne sa izradom projekata rekonstrukcije i zaštite najugroženijih crkava.

Takođe je dogovoreno i da Turistička organizacija Beograda zajedno sa SPC pokrene duhovnu turu za posetioce glavnog grada Srbije koji bi mogli da, osim obilazaka crkvi i manastira, obiđu mesta na kojima se nalaze mošti svetaca i srpskih vladara.

Razgovarano je i o izgradnji crkve u blokovima pored Save na Novom Beogradu, kao i da se obezbezde bolji uslovi za rad Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Grad Beograd je ponudio pomoć SPC da se do 1. septembra izvrši digitalizacija udžbenika veronauke kako bi beogradska deca, od prvog do četvrtog razreda, koja će ove godine dobiti tablete od grada i besplatne digitalne udžbenike, mogla da na isti način uče i veronauku.

Srpska pravoslavna crkva i Grad Beograd formiraće zajedničku komisiju koja će koordinirati sve projekte na kojima će se sarađivati.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, koji će biti predsednik Komisije, kao i vikarni episkop vladika Stefan, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: