"Slobodno mogu da kažem da je svaki peti punoletni stanovnik Jagodine vakcinisan" VIDEO

Do sada je vakcinisano više od 10 hiljada građana Jagodine, a revakcinisano je više od 5500 njih. "Ako se nastavi ovakvim tempom, steći ćemo kolektivni imunitet", rekla je Marija Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Jagodine.

Izvor: KCN online

Utorak, 02.03.2021.

09:48

Foto: TV Kopernikus

Interesovanje građana Jagodine za imunizaciju u borbi protiv koronavirusa ne jenjava. Prema poslednjim zvaničnim informacijama, prvu dozu vakcine primilo je više od 10 hiljada građana Jagodine, dok je više od 5500 njih revakcinisano.

Građanima Jagodine dostupne su tri četiri vakcine: kineska “Sinofarm”, ruska “Sputnjik V”, američka “Fajzer” i britansko-švedska “Astra zeneka”, a one se mogu primiti na tri punkta u ovom gradu: u Domu zdravlja, Opštoj bolnici i Sportskoj hali “JASSA”. Organizatori su istakli da sve protiče u najboljem redu.

"Slobodno mogu da kažem da je svaki peti punoletni stanovnik Jagodine vakcinisan. Sve ide u jako dobrom smeru i ukoliko se nastavi ovakvim tempom, uskoro ćemo stati na put virusu “kovid 19”, steći ćemo kolektivni imunitet", rekla je Marija Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Jagodine.

Prema njenim rečima, sve protiče vrlo uredno na sva tri punkta - nema gužve, zadržavanja, čekanja i redova.

"Svako ima svoj termin od pet minuta. Imamo odličnu saradnju sa elektronskom upravom. Građani dobijaju obaveštenje putem SMS poruke, ali i poziv od strane zaposlenih u Skupštini grada Jagodine. Za građane koji su slabo pokretni i nepokretni, medicinske ekipe idu kod njih kući kako bi ih vakcinisali", rekla je Jovanović.

Lekari su istakli da građani posle primljene vakcine i dalje treba da se pridržavaju propisanih mera. Takođe, istakli su da do sada nije bilo težih neželjenih reakcija,

"Posle primanja kineske vakcine, zaista je bilo malo neželjenih reakcija. Retko su se pacijenti javljali sa povišenom temperaturom. Uglavnom su se žalili na malaksalost, bolove u mišićima, što su inače i očekivane reakcije posle vakcinacije. Međutim, kod primene živih vakcina kao što je ruska, očekuje se malo burnija reakcija u smislu povišene temperature. Ali, kroz nekoliko dana, uz primenu lekova, povišena temperatura pada i stanje se vraća u normalu. Ipak, i dalje se savetuje građanima koji su primili vakcinu da drže distancu i da nose maske, kao i da se hrane sa što više voća i povrća. Nadamo se konačnom završetku epidemije", rekla je Biljana Rančić iz jagodinskog Doma zdravlja.

Među pacijentima bilo je najviše pripadnika starije populacije, ali i onih mlađih.

Svi su izrazili nadu da će se situacija sa virusom ubrzo stabilizovati, a ujedno su pohvalili organizaciju vakcinacije i ljubaznost medicinskog osoblja.

Imunizacija u Jagodini sprovodi se u saradnji Ministarstva zdravlja Republike Srbije, lokalne samouprave, Doma zdravlja i Opšte bolnice. Ona će biti nastavljena i narednih dana, a svi koji žele da se vakcinišu, mogu da se prijave preko portala elektronske uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: