Kragujevac dobija još pet reciklomata

Кragujevac će dobiti još pet reciklomata za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada – plastičnih i staklenih flaša i limenki, prenosi RTK.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2021.

15:51

Kragujevac dobija još pet reciklomata
Foto: Depositphotos, VadimVasenin

Tako će, sva veća naselja u gradu biti „pokrivena“, pa građani neće morati da dolaze u centar da sortiraju ambalažu, uz novčanu nadoknadu.

Reciklomat, prvi u Srbiji ovog tipa, sredinom prošle godine postavljen je u Кragujevca.

On prikuplja različite vrste otpada: plastične flaše, limenke i staklenu ambalažu.

Pored razvrstavanja i skladištenja, takođe i vrednuje, pa se novčani iznos predate ambalaže učitava na personalizovane i nepersonalizovane ekg kartice.

Postavljanjem mašine građani aktivno učestvuju u razvoju i unapređenju komunalnih usluga.

Reciklomat koji je postavljen u centru grada pokazao se kao nedovoljan pa će, kroz projekat ”Reciklažom do vožnje”, grad dobiti još pet ovakvih ali i modernijih aparata.

Sa ovim aparatima građani će imati mogućnost da odlažu i tetrapak ambalažu.

Da su ovi reciklomati neophodni za očuvanje životne sredine govori podatak da se mesečno prikuplja skoro tona otpada.

Кragujevčani su najviše odlagali limenke, zatim plastičnu i staklenu ambalažu.

Postavljanjem ovakvih mašina u gradu motivišu se građani da na pravilan način vrše primarnu selekciju otpada i razvrstavanje ambalažnog otpada.

Benefite ovakvog načina reciklaže imaju ne samo korisnici javnog prevoza na teritoriji grada, već i korisnici telekomunikacionih usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: