Kazne i do 200.000 dinara - dimnjak može papreno da ih košta

Zbog sve učestalijih požara na stambenim objektima i prelaska velikog broja domaćinstava sa centralnog grejanja na grejanje čvrstim gorivima, Jagodina je donela odluku kojom se dimničari i vlasnici kuća obavezuju na striktno poštovanja mera u ovoj oblasti, uz novčane kazne od 50.000 do 200.000 dinara.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.02.2021.

20:00

Kazne i do 200.000 dinara - dimnjak može papreno da ih košta
Ilustracija: Shutterstock/Karl Allen Lugmayer

Neadekvano održavanje ložišta, grejnih tela i instalacija, uz ljudski faktor, najčešći su uzrok požara na stambenim objektima u Pomoravskom okrugu, kojih je u poslednja tri meseca bilo 83, jedno lice je izgubilo život, a tri su povređena, izjavio je komadant Vatrogasno spasilačkog bataljona u Jagodini Saša Ignjatović.

Od ukupnog broja požara, 34 su bila u Jagodini, gde su se sa centralnog grejanja prošle godine, "na lični zahtev", isključila 104 korisnika, stoji u izveštaju Gradske toplane, a oko 1.000 poslednjih nekoliko godina i prešli su na drugi vid grejanja, najviše drva i ugalj.

U cilju obezbeđivanja ispravnog funkcionisanja dimovodnih i ložnih objekata i uređaja, preventive zaštite života i imovine od požara, u buduće jednom mesečno, obavljaće se kontrola i čišćenje dimnjaka i ložišta u objektima za masovno spremanje hrane u Jagodini, stoji u odluci Skupštine grada.

Čišćenje je i dva puta od 15.oktobra do 30.aprila dimnjaka za parno i etažno grejanje stambenih prostorija privatnih lica, jednom mesečno za zajedničko grejanje u stambenim i poslovnom prostorijama.

Vlasnici objekata dužni su da omoguće ulaz u prostorije i prilaz dimovodnim i ložišnim objektima, a izvođači radova, dimnjačari ili preduzeća koja su ovlašćena da to rade, dužni su da to trajno rade u propisanom obimu i kvalitetu dimnjičarskih usluga. U suprotnom kazne su od 50.000 do 200.000 dinara, a odgovornog lica od 5.000 do 50.000 dinara. U odlici stoji da će nadzor vršiti Gradska uprava za inspekcijski nadzor grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: