Višegodišnji problem: Vazduh u Nišu ponovo u crvenom

Prema podacima sa sajta AirVisual vazduh u Nišu u subotu ponovo je bio zagađen. Indeks kvaliteta vazduha bio je crvenom i to je višegodišnji problem u tom gradu, pogotovo u zimskom periodu kada se loži.

Izvor: B92

Nedelja, 21.02.2021.

09:46

Višegodišnji problem: Vazduh u Nišu ponovo u crvenom
Foto: Aapsky/Shutterstock

Aerozagađenje stvara probleme naročito hroničnim bolesnicima, piše RTS.

Pulmolog Saša Jovanović iz Zavoda za plućne bolesti u Nišu kaže da je zagađenje pospešujući faktor za razvoj i nastanak virusnih infekcija ali i alergijskih reakcija.

Ističe da se kod osoba koje su preosteljive na određene alergene, kao što je polen drveća, već ovih dana javljaju pacijenti sa alergijskim smetnjama.

"Upravo pojačano aerozagađenje izaziva jedno oštećenje sluzokože disajnih puteva pri čemu će ta oštećena sluzokoža, koja je izgubila svoje prirodne odbrambene mehanizme, biti praktično lakša ulazna vrata za nastanak bilo koronavirusne infekcije bilo alergijskih reakcija", objašnjava Jovanović.

Preporuka lekara je da se naročito u popodnevnim i večernjim satima, kada su najveće koncentracije zagađenja, izbegava boravak na otvorenom prostoru i bavljenje fizičkom aktivnošću, bilo da je to trčanje ili neke fizičke vežbe. Preporuka se naročito odnosi na trudnice i malu decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: