Podižu se tri parohijska doma na teritoriji Niške Banje

Na teritoriji Niške Banje biće podignuta tri parohijska doma. Radovi se privode kraju, a sprovode se uz pomoć Gradske opštine Niška Banja, Grada Niša, Eparhije niške i brojnih donatora.

Izvor: Niške vesti

Četvrtak, 21.01.2021.

15:25

Podižu se tri parohijska doma na teritoriji Niške Banje
Foto: Depositphotos/Eillen_1981

„Privode se kraju radovi na izgradnji tri parohijska doma u porti Crkve Svetog Proroka Ilije u Niškoj Banji, porti hrama Svetih Vrača Kozme i Damjana u Naselju Nikola Tesla i u porti Crkve Svetog Petra i Pavla u Jelašnici. U pitanju su višenamenski objekti od velikog značaja kako za crkvu tako i za same meštane koji se oko nje okupljaju“, rekli su Niškim Vestima u GO Niška Banja.

Radove na izgradnji, za koje je Gradska opština Niška Banja iz budžeta ove godine opredelila značajna sredstva, obišli su predsednik opštine Dušan Živković i predsednik Skupštine Tomislav Kostić.

Oni su istakli da opština sagledava sve aspekte turističkih potencijala uključujući i verski turizam koji je podjednako bitan kao i zdravstveni, sportsko-rekreativni, seoski.

„U prilog nam ide činjenica da na našoj teritoriji imamo veliki broj svetinja koje mogu biti izuzetno interesantne posetiocima, kako zbog lokacija na kojima se nalaze, tako i zbog stila gradnje koji ih krasi“, kažu.

Crkvа Svetog Ilije podignutа je 1934. godine u morаvskom stilu zаhvаljujući prilozimа meštаnа. Izgrаđenа je premа projektu аrhitekte Ninoslаvа Kаmenovа iz Beogrаdа. Unutrаšnjost crkve je nаjpre oslikаo učenik Pаje Jovаnovićа, Svetа Vukotić, dа bi 1971. godine tаdаšnji vlаdikа niški Jovаn nаložio dа se zidovi okreče i oslikаju nove freske. Crkvа je zbog oštećenjа renovirаnа 1998. godine.

Crkva Sveti vrači Кozma i Damjan nalazi se na tri kilometra od Niške Banje, u Naselju Nikola Tesla. Izgradnja crkve trajala je deset godina, a građena je u periodu od 2002. do 2012. godine. Iako još uvek nije oslikana freskama u crkvi se redovno održavaju liturgije, venčanja i krštenja. Кako su dvorište i prostor oko crkve uređeni i prijatni za boravak, ispred crkve se nalazi kamena česma, a iza hrama dečiji park.

Crkva svetih apostola Petra i Pavla u Jelašnici jedna je od crkava Jelašničke parohije koja je u sastavu Arhijerejskog namesništva Drugog Niškog, Pravoslavne Niške eparhije. Hram posvećen svetim apostolima Petra i Pavla, izgrađen je ili obnovljen 1870. godine, zahvaljujući prilozima meštana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: