U Novoj opštini počela masovna vakcinacija, veliki odaziv građana FOTO

Punkt za masovnu imunizaciju građana počeo je danas sa radom u Novoj opštini, a do deset ujutru vakcinu je primilo više od 80 Subotičana. Punkt u Novoj opštini radiće svakog dana od 8 do 18 časova.

Izvor: subotica.com

Četvrtak, 21.01.2021.

12:45

U Novoj opštini počela masovna vakcinacija, veliki odaziv građana  FOTO
Foto: Subotica.com

Punkt za masovnu imunizaciju građana počeo je danas sa radom u Novoj opštini, a do deset ujutru vakcinu je primilo više od 80 Subotičana. Punkt u Novoj opštini radiće svakog dana od 8 do 18 časova, prenosi subotica.com.

Subotica raspolaže sa 2.100 doza kineske vakcine „Sinofarm“, a za danas je za vakcinaciju prijavljeno 432 građana.

Po rečima dr Ivanke Beokovoć, direktorke Doma zdravlja, noćas je stiglo novih 2100 doza i raduje prilično veliki odziv građana.

"U ambulanti u Peščari juče je bilo prijavljeno 215, a vakcinisano je 235 ljudi. Sada je građanima dostupan ovaj izuzetno uslovan prostor za vakcinaciju, građani se javljaju u utvrđenom spisku, svi strpljivo čekaju", ističe dr Beoković.

"Dolaze i oni koji nisu prijavljeni, trudimo se da ispoštujemo i njih, mada malo remete ceo posao te ih molimo da, ukoliko nemaju ili ne mogu da sačekaju svoj termin dođu posle 15 časova. Pozive šalje eUprava i to je populacija starija od 75 godina, ima i mlađih ali oni su verovatno ti koji nisu bili na spisku".
Foto: Subotica.com
Vakcinaciju građana vrše tri ekipe lekara i medicinskog osoblja. Kako paralelno sa imunizacijom stanovništa još uvek traje borba sa kovidom i u respiratornim ambulantama još uvek ima oko stotinu pacijenata dnevno, prilično je zahtevno organizovati ceo posao.

"Veliki broj timova lekara i sestara je uključeno. Trudimo se da u ostaliom delu Doma zdravlja sve funkcioniše, da pacijenti sa drugim zdravstvenim tegobama ne trpe. Sa druge strane, još uvek imamo lekare i sestre koji su na bolovanju ili u izolaciji. Nije lako, ali organizujemo se ", dodaje doktorka.

"Ovo je sada prioritet. Samo je vakcinacija lek i radujemo se da su ljudi shvatili da nam je jedini spas u vakcini".
Foto: Subotica.com
Pre nego što prime vakcinu, građani popune formular i medicinskim radnicima navedu bolesti koje imaju, na šta su alergični, koje lekove uzimaju...

"Pacijentima se uzima detaljna anamneza o alergijama i akutnim stanjima, podaci o hroničnoj terapiji i oboljenjima. Jako bitan podatak je o ranijoj vakcinaciji protiv gripa, da li pacijent preležao kovid. Posle dobijanja vakcine pacijent provede 20 minuta na opservaciji i do sada nismo imali neželjenih reakcija", predočava dr Verica Dronjak.

Vakcinacija u ambulanti "Peščara" za sve koji su dobili poziv biće još danas do 15 časova.
Foto: Subotica.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: