"Imamo razloga za optimizam, ali ne i za opuštanje"

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je povodom pandemije izazvane koronavirusom rekao da imamo razloga za optimizam, ali ne i za opuštanje jer su brojke još uvek visoke.

Izvor: B92.net

Subota, 16.01.2021.

15:30

Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

"U oktobru je u kovid ambulantama u Beogradu bilo 10.000 pregleda sedmično, zatim smo početkom decembra stigli do 50.000 pregleda, a u ovom trenutku to je oko 25.000. Tako da na osnovu toga imamo razloga za optimizam jer kriva ide nadole, ali još uvek su brojke visoke", istakao je Radojičić.
Kako je naveo, ideja je da u Beogradu bude 17 ili 18 lokacija za imunizaciju, jer će Novi Beograd eventulno imati dve.

"U ovom trenutku završena je hala na Beogradskom sajmu, tu je trebalo da bude 20 mesta, ali na insistiranje Ministarstva zdravlja imamo 30 mesta u hali 11, na prostoru od oko 1.500 kvadratnih metara, a biće i deset pozicija za lekare. Zadatak Grada je da opremi taj prostor i obezbeđuje ga, eventualno da uključi i volontere, a na Ministarstvu zdravlja da organizuje vakcinaciju", naglasio je gradonačelnik na TV Pink, prenosi Beoinfo.

Govoreći o vakcinama on je naveo da je važno građanima što češće objašnjavati o postojanju tri koncepta vakcine.

"Mesindžer RNK je vakcina koja treba da podstakne našu ćeliju da stvara protein koji će pobuditi imuni sistem da se brani od virusa. To je vrlo savremen koncept, a ideja je da će to lečiti maligne i autoimune bolesti. Izuzetno značajno otkriće koje nam u ovoj borbi može pomoći. Drugi koncept je vakcina koja ima vektor, to je virus koji nije opasan i vezivanjem informacije za taj virus proizvodi se protein. Imamo i tradicionalnu kinesku vakcinu, to je koncept koji 200 godina pomaže čovečanstvu. Moj stav je da je važno da su sve vakcine prošle procedure i da je to pokazalo da su one bezbedne, sigurne i da će pomoći stanovništvu", pojasnio je Radojičić i dodao da se on još uvek nije vakcinisao, te da će to učiniti kada i radnici Gradske uprave.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd maksimalno pokušava da olakša sugrađanima vakcinaciju, a poseban akcenat je na nastarijim sugrađanima, onima koji imaju problem da dođu do mesta gde će biti vakcinisani.

"Grad Beograd radi na pripremi logistike da omogući ljudima da dođu do lokacija za vakcinaciju. Želimo da budemo proaktivni i da pomognemo sugrađanima koji su u najrizičnijim gurpama. Sajam je za to dobar jer ima mesta za parkiranje. Definisano je još 17 mesta, kao što su SC „Šumice”, Hala sportova na Novom Beogradu. Svaka opština će imati barem jedan punkt. U ovom trenutku to je najvažniji zadatak jer ovaj problem traje gotovo godinu dana i svi su iscrpljeni", istakao je gradonačelnik.

On je podsetio da je Ministarstvo zdravlja preuzelo uprvljanje domovima zdravlja, te da je važno da imaju celokupnu kontorolu od primarnog, sekrundarnog do tercijarnog nivoa, te da tako mogu da koordinišu celokupnu zdravstvenu zaštitu.

"Lokalne samouprave moraju da vode računa i da daju doprinos da sugrađani primarnu zdravstvenu zaštitu zadovolje u svojoj najbližoj okolini. Ulaganje u domove zdravlja je važno pitanje. Dom zdravlja u Borči od 7.000 kvardatnih metara uskoro će biti otvoren, u Ugrinovcima su u završnoj fazi radovi na zdravstvenoj stanici od 1.600 kvadratnih metara, u prethodnom periodu urađeno je krilo Doma zdravlja u Obrenovcu. Više od 570 miliona dinara je Grad uložio u prethodnom periodu u primarnu zdravstvenu zaštitu i tu se pokazuje dobra saradnja lokalne samouprave, Vlade Republike Srbije i nadležnog ministarstva. Planiramo da i u narednom periodu dajemo doprinos, imamo plan da potpuno renoviramo Dom zdravlja u Zemunu, u Batajnici da se uradi još jedan sprat, Hitna pomoć u Beogradu bi trebalo posle 50 godina da se dogradi i obnovi", rekao je Radojičić.

Govoreći o projektu izgradnje kanalizacije gradonačelnik je rekao da je ekologija i pitanje tretmana otpadnih voda veoma značajno za Beograd.

"Fabrika tretmana otpadnih voda u Velikom selu tretiraće oko 80 procenata otpadnih voda u Beogradu. Nova crpna stanica Ušće je veliki projekat koji će sakupljati otpadne vode sa strane Novog Beograda i Zemuna, te će velikim kolektorom ići do Velikog sela. Kada je u pitanju leva obala i Krnjača, taj projekat radimo sa EIB-om, tu će se raditi nova crpna stanica Krnjača 2 i još jedna mala fabrika otpadnih voda koja će uz glavni sliv i još četiri sliva u perspektivi potpuno rešiti pitanje otpadnih voda u Beogradu. Takođe, tu će biti 70 kilometara sekundarne kanalizancione mreže sa velikim kolektorima. Na taj način ćemo imati čiste reke", pojasnio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, ova gradska vlast vodi računa o tome da se Beograd ravnomerno razvija, a tamo gde postoje problemi, koji su se kumulirali decenijama, da se sada razreše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: