Subotica: Početak drugog polugodišta bez ličnih pratilaca, grad najavljuje rešenje problema

Učenici osnovnih i srednjih škola sa smetnjama u razvoju, njih 64, koji koriste uslugu ličnog pratioca započeće drugo polugodište bez njihove pomoći, pišu Subotičke, ali bi, sudeći prema najvama iz Gradske kuće, ovaj problem ubrzo trebalo da bude rešen.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2021.

11:33

Subotica: Početak drugog polugodišta bez ličnih pratilaca, grad najavljuje rešenje problema
Foto: Depositphotos, anyaberkut

Od januara prošle godine pružalac usluga ličnog pratioca, odnosno personalnog asistenta u Subotici bila je firma “Mobiliti MGB” iz Sombora.

Prema rečima Jasmine Stevanović, šefice Odeljenja društvenih delatnosti u gradskoj upravi, raspisan je tender kojim će biti izabran pružalac usluga za naredne 2 godine.

Korisnicima ove usluge rešenje o pravu na uslugu isteklo je 31. decembra, a roditelji ovih učenika dokumentacija za obnovu rešenja predali su Centru za socijalni rad.

Kako Subotičke saznaju od roditelja, oni su 13. januara obavešteni od strane firme „Mobiliti“ da lični pratioci dece koja nemaju novo rešenje neće početi da rade, sve dok Centar za socijalni rad ne pošalje novo rešenje.

Kako neki roditelji tek treba da idu na zakazane razgovore, postavilo se pitanje hoće li deca imati pratnju u školi i da li će uopšte moći da pohađaju nastavu od ponedeljka, ukoliko rešenje ne bude gotovo?

Pošto će tenderski postupak, prema najavama iz Gradske kuće, uskoro biti okončan, učenici koji koriste uslugu ličnog pratioca moraće da sačekaju potpisivanje ugovora između grada i novog (ili starog) pružaoca usluge kako bi dobili nova rešenja iz Centra ua socijalni rad.

Subotičani su ove godine za usluge ličnih pratilaca izdvojili 43,6 miliona dinara.

Lični pratilac pomaže detetu sa smetnjama u razvoju prilikom odlaska u školu i povratka iz nje, u oblačenju, pakovanju školske torbe, užine u školi, pomaže detetu da se smiri kada je uznemireno i provodi vreme sa sa njim posle škole.

Lični pratioci i personalni asistenti angažovani su posredstvom pomenute firme iz Sombora, isključivo tokom godine dok traje nastava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: