Subotica: Bezbedno upravljanje septičkim i sabirnim jamama

U realizaciji Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite životne sredine i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", a uz podršku Svetske zdravstvene organizacije, ove godine se u našoj zemlji sprovodi studija "Procena bezbednog upravljanja septičkim i sabirnim jamama u Srbiji", koja ima za cilj analizu stanja u oblasti sakupljanja, pražnjenja, odvoženja i tretmana otpadnih voda i fekalnih materija iz poljskih toaleta, septičkih i sabirnih jama i malih kanalizacionih sistema.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2021.

11:32

Subotica: Bezbedno upravljanje septičkim i sabirnim jamama
Foto: Depositphotos/pajche

U Severnobačkom okrugu studija će se sprovoditi u periodu od aprila do septembra, dok će terenski deo i obilazak objekata i domaćinstava, sa popunjavanjem zvaničnog upitnika početi u maju. Studijom je predviđeno da u istraživanju učestvuju seoski školski objekti, seoske ambulante domova zdravlja, te gradska i seoska domaćinstva koja imaju toalete priključene na septičke jame ili poljske toalete, a njihov higijensko-sanitarni nadzor vršiće ekipe Odeljenja higijene Zavoda za javno zdravlje Subotica.

"Očekujemo da rezultati ove studije mogu da pomognu u poboljšanju sanitacije u gradskim i seoskim sredinama u celoj zemlji. Cilj studije je da razvije metodologiju i instrument za prikupljanje podataka o bezbednom upravljanju fekalnim otpadnim vodama iz septičkih i sabirnih jama, kao i da unapredi ovu oblast. Adekvatni podaci će omogućiti bolje planiranje tretmana fekalnih materija i bezbedno odlaganje fekalnog mulja", poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Prema podacima ranijih istraživanja, 40,4 odsto našeg stanovništva je priključeno na sanitacione uređaje za odlaganje fekalnih otpadnih voda na licu mestu, kao što su septičke jame i poljski toaleti, odnosno 12,3 odsto u gradskim i 72,5 odsto u seoskim sredinama., prenosi subotica.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: