Usvojena promena Statuta - bunjevački četvrti jezik u Subotici

Odbornici Skupštine grada jednoglasno su usvojili izmenu Statuta Subotice po kojoj se bunjevački uvrštava među službene jezike u gradu.

Izvor: subotica.com

Četvrtak, 06.05.2021.

12:50

Usvojena promena Statuta - bunjevački četvrti jezik u Subotici
Foto: Depositphotos, markovskiy,

Gradonačelnik Stevan Bakić je istakao daje ovo istorijski dan za Suboticu, dok je predsednik Skupštine Balint Pastor poručio da je odluka ispravna i da će Bunjevci dobiti ono pravo koji imaju ostali, prenosi subotica.com.

Prva tačka dnevnog reda je bila predlog promene Statuta Grada Subotice u pogledu uvrštavanja bunjevačkog u službenu upotrebu, kao ravnopravni četvrti jezik sredine.

Promena je na današnjem Skupštinskom zasedanju podržana jendoglasno - za nju je glasao 61 odbornik, izuzimajući odbornike DSHV-a, koji su svojim odsustvom bojkotovali ovu tačku.

Iako je ishod bio izvesan, rasprava na ovu tačku ipak nije izostala.

"Javna rasprava je bila dostojanstvena i argumentovana. Čitava procedura promene Statuta Grada i uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u celini je spovedena u skladu sa zakonom. Gotovo dvostruko veća je bila podrška ovoj inicijativi", rekao je odbornik Mirko Bajić, u ime Saveza bačkih Bunjevaca.

Sva osporavanja koja su navedena, kako je naveo, imaju jedan zajednički cilj - "da ukažu da bunjevački jezik ne postoji, da bunjevci nisu autohtona manjina i da nemaju svoj maternji jezik i da kao takvi nemaju pravo da zahtevaju da jezik bude u službenoj upotrebi".

Predsednik Skupštine Balint Pastor rekao je da je izmena Statuta izvršena ne samo u skladu sa Ustavom, zakonima i poslovnikom, nego je to učinjeno u izuzetno demokratskom duhu.

"Svi su imali prilike da uzmu učešće u javnoj raspravi, nismo donosili odluke na brzinu, nismo ništa lomili preko kolena jer je ovo pitanje važno ali i osetljivo. Bez obzira na svu specifičnost svi su izneli ono što misle. Bila su 93 komentara, izveštaj je napisan na 190 strana", objasnio je Pastor.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da je čitav proces održan u skladu sa svim pravilima i procedurama, naglašavajući uoči glasanja da je ovo istorijski dan za Suboticu. Uvođenje bunjevačkog jezika, kako kaže, ne ugrožava ničija prava.

"Ovaj dan treba da nam je na ponos jer ovime udaramo pečat na ono na što se svi građani ponose, a to je jezička i kulturna raznolikost, po čemu je naš grad prepoznatljiv. Uvođenje bunjevačkog u službenu upotrebu pored slavistike kao nauke koja će se baviti Bunjevcima, pojačaće zainteresovanost za oblast kulture samog garda Subotice, uvođenjem bunjevačkoj jezika u službenu upotrebu imamo pun demokratski kapacitet grada. Procedura izmene Statuta je ozbiljna i svi koji su bili uključeni dali su doprinos da se sve obavi u najboljem redu", rekao je on.

Očekuje se da će bunjevački jezik naći u službenoj upotrebi osam dana od objavljivanja Odluke u Službenom glasniku, odnosno već sredinom maja, dok će sam proces prilagođavanja teći postepeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: