Nova čitaonica Gradske biblioteke u Subotici, vrednost investicije 600.000 evra

U Subotici je otvorena nova čitaonica Gradske biblioteke. Ukupna vrednost ove investicije, započete u septembru ove godine, iznosi oko 600.000 evra.

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2020.

11:30

Nova čitaonica Gradske biblioteke u Subotici, vrednost investicije 600.000 evra
Foto: Grad Subotica

Otvaranju su prisustvovali predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada Balint Pastor, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal i direktor subotičke Gradske biblioteke, Dragan Rokvić. Kako se navodi na sajtu grada, nova čitaonica je moderna, funkcionalna i urađena po svim standardima Evropske unije. Pastor je je rekao je da su tokom proteklih sedam godina završene razne faze uređenja ustanove i da otvaranje čitaonice samo zaokružuje čitavu ovu priču. "Obezbedili smo više od 600.000 evra za ovu investiciju i to nije mala stvar", rekao je on. Gradonačelnik Bakić je rekao da nova čitaonica uvodi svetski standard bibliotekarstva u subotičku Gradsku biblioteku i da ga posebno raduje što se to dešava upravo na 130. godišnjicu njenog osnivanja. "U ovom svečanom trenutku prilika je da se setimo i najvećeg pregaoca za osnivanje biblioteke, profesora Ištvana Ivanjija, zatim onih koji su dali svoj doprinos njenom razvoju i unapređenju, poput Jovana Manojlovića, Mije Mandića, Isidora Milka, Vinka Zomborčevića, Blaška Vojnić Hajduka, Alekse Ivića, Gustava Tonča, kao i ostalih osnivača, upravnika, donatora i dobrotvora ovog hrama knjige. Ivo Andrić je prilikom posete našoj biblioteci rekao \'Osnovu imate dobru, samo se starajte da nadograđujete\'. I ova čitaonica je upravo nadogradnja svega onoga što su nam pomenuti velikani ostavili", istakao je gradonačelnik Bakić. Izgradnju savremene čitaonice realizovana je uz pomoć Fondacije „Betlen Gabor“ koja je obezbedila sredstva uz podršku Mađarskog nacionalnog saveta i Vlade Mađarske. Gradska biblioteka osnovana je 1890. godine pri Gimnaziji, što je čini najstarijom ustanovom kulture u Subotici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: