Subotica - Kultura - B92 Lokal

Dani secesije u Gradskom muzeju Subotica: Virtuelna izložba i prezentacija

Povodom Svetskog dana secesije, Gradski muzej Subotica organizuje program tokom kojeg posetioce očekuju predavanje, besplatna poseta tornju Gradske kuće, te virtuelna izložba i prezentacija.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: subotica.com
Foto: subotica.com

Predavanje pod nazivom "Na međi istoricizma i secesije – secesijska arhitektura u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku" održaće se u sredu, 9. juna, s početkom u 17 časova, prenosi subotica.com.

Predavač će biti Tamara Kucor, koja će govoriti o secesiji, kao novom stilu koji se pojavio na prekretnici 19. i 20. veka širom Evrope, a nije zaobišao ni manja naselja nadomak Subotice.

Secesija je donela inovacije, ne samo u tehničkim rešenjima, već je svojom dekorativnošću stvorila i novi umetnički jezik oblika i motiva, a ova tendencija je uočljiva i u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku, naročito u uobličavanju fasada.

Na predavanju će biti reči i o arhitekturi historicizma. Naime, pojava neorenesanse kao arhitektonskog stila u Staroj Moravici vezuje se za ime Karolja Šumahera, zidarskog majstora poreklom iz Crvenke, koji je takođe gradio i secesijska zdanja.

Narednog dana, 10. juna, u 12 časova biće organizovan besplatan odlazak na toranj Gradske kuće, ovog važnog primera secesijske arhitekture.

Mesto okupljanja biće kod svečanog ulaza Gradske kuće. Istog dana će na sajtu i Fejsbuk stranici Gradskog muzeja biti postavljena virtuelna izložba dečijih radova Predškolske ustanove "Naša Radost" na temu "Motivi životinja u arhitekturi secesije u Subotici".

Od petka, 11. juna, na sajtu i Fejsbuk stranici IPA projekta Kulturna saradnja na temu "Istoricizam u Bačkoj" i promocija turizma u regionu, biće postavljena prezentacija na temu "Motivi istoricizma i secesije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.