Žena koju su u Subotici napali psi lutalice se uspešno oporavlja

Subotičanka N.P. (55) koju je juče ujutru napao čopor pasa lutalica oporavlja se od zadobijenih povreda u Opštoj bolnici u Subotici i njeno stanje je stabilno.

Izvor: subotica.com

Sreda, 17.02.2021.

13:30

Žena koju su u Subotici napali psi lutalice se uspešno oporavlja
Foto: Subotica.com

Po rečima dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice, žena je primljena u bolnicu sa velikim brojem teških povreda, ali one nisu opasne po život.

"Pacijentkinji je pružena sva neophodna medicinska pomoć i ona je sada stabilno, povrede nisu bile opasne po život. U toku je dalje lečenje i zbrinjavanje pacijentkinje i ona će u narednih nekoliko dana biti puštena na kućno lečenje i onda će se ambulantno sanirati posledice povreda", kaže dr Puškar. "Ovakav stepen povreda od ujeda pasa koji zahteva hospitalizaciju se izuzetno retko dešava a u prethodne četiri godine nismo imali nijedan ovakav slučaj."

Povređenu ženu jutros je obišao gradonačelnik Stevan Bakić, koji podsetio da se nemili događaj dogodio na zajedničkom parkingu zgrade suda i „Kuće zdravlja“, gde ju je dok je dolazila na posao napalo više pasa lutalica.

"Ovaj događaj nas je sve zabrinuo i iskazali smo spremnost da ženi pomognemo gde god bude potrebno. Grad Subotica ulaže dosta u rešavanje kompleksnog problema pasa lutalica, izgrađen je novi azil, ulaže se u projekat sterilizacije i obeležavanja, ali nažalost, i pored svog uloženog truda dešavaju se ovakve stvari", ističe gradonačelnik Bakić. "JKP 'Čistoća i zelenilo' dostavilo mi je izveštaj o ovom događaju i aktivnostima u poslednjih nekoliko meseci. Po tome, na ovom potezu Senćanskog puta, gde su autobuska stanica, 'Kuća zdravlja' i sud, te Trgu Lazara Nešića i delu ka Migrantskom centru, prečistaču, stočnom groblju službenici zoohigijene su intervenisali deset puta od početka godine. Nažalost, postoji pravac koji je teško kontrolisati, prema teretnoj stanici koji je sav u šipražju i nemoguće ga je prečešljati."

Čopor pasa koji je napao ženu još uvek nije uhvaćen, prenosi portal subotica.com.

"Službenici zoohigijene dežuraju tokom celog dana, oni su intezivirali potragu a građani ako primete neka jave. Svesni smo problema koji imamo. Radimo na sprovođenju svih zakonskih odredbi koje su nam dostupne kako bi smanjili uticaj pasa lutalica", dodaje Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti. "U više navrata smo inicirali i ukazali na potrebe izmene zakona, 2019. smo dobili odgovor da će se to pripremiti. Na samom terenu nam problem stvara nesavesno držanje pasa, a primera radi, u jednoj akciji koju smo sproveli na 740 domaćinstava, u 536 je pronađen neki kućni ljubimac od kojih je samo 180 bilo čipovano a 91 vakcinisan. Bićemo dostupniji, sprovešćemo akciju čipovanja i vakcinacije pasa što je dobro za sve nas. Kada su pušteni reprodukcija pasa je izuzetno velika a tu je opasnost od ujeda i prenosa zoonoza (infekcije i oboljenja životinja čiji se uzročnici u prirodnim uslovima mogu preneti na čoveka)."

Tokom protekle godine Grad Subotica je na ime odštete građanima koje su imali ujed pasa isplatio 3,3 miliona dinara, a tokom 2019. čak 7,1 milion dinara.

"Molim građane da prijavljuju gde vide pse lutalice, apleujem na vlasnike pasa da ih ne puštaju i tako ugrožavaju svoje sugrađane, a pravnim licima da dobro obezbede svoje objekte kako tamo ne bi nalazili utočište", poručuje gradonačelnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: