Studenti plaćaju smeštaj u domu 15 evra, garsonjere i do 160

Svakog septembra, pre početka studentske godine, povećava se potražnja za stanovima i u Subotici. Cene variraju u zavisnosti od veličine stana ili garsonjere, kao i od same lokacije. Sa druge strane mnogo povoljnije rešenje predstavlja smeštaj u studentskim domovima, čak i za studente koji svoje studije finansiraju sami.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.2021.

14:50

Studenti plaćaju smeštaj u domu 15 evra, garsonjere i do 160
Ilustracija: Kaesler Media/Shutterstock

Kada su studenti u pitanju, već godinama su u Subotici najtraženiji manji stanovi i garsonjere. Ima ih u ponudi, ali sve manje, jer pored studenata i srednjoškolaca, upravo takve nekretnine za iznajmljivanje traže i osobe koje u Suboticu dolaze zbog posla. Cene su različite, i zavise kako od lokacije i kvadrature, tako i od opremljenosti prostora za stanovanje.

"Garsonjere se kreću od 120, pa do 150-160, jednosobni stanovi, za njih se traži od 150 do 200. Ima i kategorija jednoiposobnih stanova u novogradnji, od 37-38 kvadrata, za njih se traži preko 200 evra, a oni koji su od 50 za njih 250-300 i više”, objašnjava Đuro Gavrić, vlasnik agencije za nekretine u Subotici, prenosi RTV.

Drugo, mnogo povoljnije rešenje jesu studentski domovi, kojih u Subotici ima dva, i oba funkcionišu u okviru Studentskog centra "Subotica”. Dom "Ivo Lola Ribar” je proteklih godina u potpunosti renoviran i sada spada u prvu kategoriju, dok je Dom "Bosa Milićević” već i ranije pružao odlične uslove za stanovanje studentima koji dolaze na studije u Suboticu. Cena za domski smeštaj je izuzetno povoljna, i iznosi oko 15 evra.

"Pored tih 15 evra oni nemaju bukvalno nikakvih ostalih troškova. Sve ostalo subvencioniše Ministarstvo. Dakle studenti koji su na budžetu, treba da izdvoje mesečno 1860 dinara za smeštaj i 172 dinara za tri obroka dnevno, dok studenti koji studiraju po ekonomskoj ceni, odnosno samofinansirajući studenti, oni treba da izdvoje 8000 dinara za smeštaj”, kaže Ranko Čuljković, direktor Studentskog centra "Subotica”.

Što se tiče brucoša, za njih je konkurs kada je smeštaj u domovima u pitanju završen, dok svi ostali studenti imaju na raspolaganju još više od mesec, naime konkurs za njih je otvoren do kraja oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: