Subotica - Ekonomija - B92 Lokal

Široka ponuda na Mlečnoj pijaci u Subotici: Sadnice cveća, voća i povrća

Proleće je odličan period za uzgajanje cveća, a za one koji vole da im bašta istovremeno predstavlja i mesto gde će ubirati ukusne plodove, na Mlečnoj pijaci u Subotici mogu da pronađu i širok spektar sadnica drvenastog voća i rasada povrća.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Kajsije, trešnje, višnje, šljive, breskve, dunje. Sve ove drvenaste sadnice voća, uredno poslagane na samom početku zelenog dela Mlečne pijace, prodaje Marko Obradović. Dok užurbani kupci biraju koje će voće posaditi, a potom i brati u svojoj bašti, Marko pokazuje i na sadnice jagoda, malina i kupina, kao i na bogatu ponudu ruža, prenosi subotica.com.

"One najviše idu za baštu, a od voća, najviše se traži kajsija", kaže Marko, dok objašnjava mušteriji kako da pravilno oreže tek kupljenu sadnicu. "Kada posade, potrebno je oko mesec do mesec i po dana da se sadnica lepo uhvati i olisti, a posle toga krene da cveta. Sve ovo će biti aktuelno još nekih desetak dana, a posle toga više nije sezona."

Nedaleko od Marka, a na samoj sredini zelenog dela pijace, na tezgi za kojom radi Manda Kolar bujaju rasadi povrća. Oni koji imaju veliku baštu, mogu da izaberu da li će zasaditi tikvice, krastavce ili paradajz i da, kako predočava sagovornica, očekuju da će ukusne plodove skidati sve do mraza.

"Imamo hibride, kao što su čeri, alfred i delfin, od sorti tu je novosadski jabučar i volovo srce, a jedna sadnica može da naraste do dva i po metra i da oko 40 kilograma plodova godišnje", priča Manda, primećujući da ove godine prodaja malo kasni. "Čeka se lepo vreme, jer je najbolje vreme za sadnju oko maja i posle, kad je toplo. Prošle godine je u ovo vreme prodaja išla bolje, jer je već tada bilo toplo, a sad još uvek ide slabo, jer je bilo hladno i kišovito. Bilo kako bilo, svake godine šta god smo posadili i doneli, sve smo prodali."

Na samom kraju zelenog dela pijace, nalazi se tezga gazdinstva Ane i Gabora Pintera, koja obijuje sadnicama cveća, od muškatli i viola, do margatera i ukrasnih kaktusa, koji su se ponovo vratili u modu. U podnožju tezge, uredno su poređane zimzelene patuljaste biljake pogodne za dekoraciju kamenjara ili ograđivanje bašti, a kako Ana Pinter kaže, uskoro će im društvo praviti jednogodišnje biljke i rasadi povrća.

"Ljudi vole da se bave baštovanstvom, a i običaji su takvi, da sa proleća i kada dođe lepo vreme, svako hoće da uredi baštu i okućnicu, a sve češće i terasu", priča Ana na osnovu 25 godina iskustva, koliko se bavi cvećarstvom i povrtarstvom. "Sada se najviše kupuju muškatle za terase, a pošto su praznici, onda se dosta nose dan i noć za groblje."

Da za uređenje bašte nije potrebno izdvojiti mnogo novca, potvrđuju i cene, jer se sadnice cveća mogu nabaviti za 40 pa najviše 200 dinara, koliko košta sadnica ruže. Rasadi povrća kreću se od 80 do 150 dinara, dok je za sadnice drvenastog voća potrebno izdvojiti 250 dinara. Najskuplje su zimzelene patuljaste biljke, čija cena se kreće između 500 i 600 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu