Poskupljenje komunalnih usluga: Subotica prati trend najvećih gradova

Subotica nije jedini grad koji je u novu godinu krenuo sa povećanjem cena komunalnih usluga. Učinili su to i Beograd, Novi Sad i Kragujevac, piše portal Grad Subotica.

Izvor: gradsubotica.co.rs

Ponedeljak, 11.01.2021.

18:21

Poskupljenje komunalnih usluga: Subotica prati trend najvećih gradova
Foto: Depositphtos, AndreyPopov

Podsetimo, u Beogradu je povećanje za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih za sve kategorije potrošača skuplje za 5 odsto i iznosi 59,46 dinara po kubnom metru čiste vode i 24,04 za kanalizaciju. U septembru prošle godine u komunalni cenovnik uvrštena je i fiksna nadoknada za “pogonsku spremnost sistema”, pa je Beograđanima račun “Infostana” već više od godinu dana uvećan za 130,68 dinara, koliko iznosi ova usluga. Nadležni su tada objasnili da je ova mesečna naknada namenjena za održavanje i ispiranje distributivnog sistema vodovodne mreže, a potrošači su dužni da plaćaju ovu stavku, bez obzira na količinu utrošene vode. Odnošenje smeća je poskupelo u novembru prošle godine i cena po kvadratnom metru je 6,6 dinara.

U Novom Sadu nije planirano povećanje cene vode koja je 54,57 din/m3 i kanalizacije (34,39 din/m3), ali je Gradsko veće predložilo da se pored redovnih računa za svako domaćinstvo i poslovnog korisnika uvede fiksna mesečna naknada od 118 dinara “za spremnost sistema vodovoda i kanalizacije”, dok se odnošenje smeća plaća 147,90 dinara po domaćinstvu.

Kragujevac je od prvog januara povećao cenu vode, iznošenje smeća i parkinga za 26-36 odsto, pa je račun za vodu i kanalizaciju za domaćinstva ukupno 91,37 din/m3, a iznošenje smeća 7 dinara po kvadratnom metru.

Kada to uporedimo sa odobrenim povećanjem cena navedenih usluga u Subotici u proseku za oko 30 odsto ,vidimo da Subotica prati trend naših najvećih gradova u formiranju cena komunalnih usluga, navodi portal Grad Subotica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: