Subotica - Društvo - B92 Lokal

Zašto Subotičani najčešće menjaju ime i prezime? Cena 800 dinara

Najčešći razlozi su priznanje očinstva kod maloletne dece, razvodi brakova kod osoba koje su zaključenjem braka promenile prezime, porodični i verski razlozi, dok je u dva slučaja tražena promena imena zbog promene pola, kažu iz Matične službe Grada Subotice, kojoj je u prošloj godini 144 Subotičana podnelo zahtev za promenu ličnog imena ili prezimena.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Depositphotos, markovskiy
Foto: Depositphotos, markovskiy

Kako objašnjava Aranka Čajkaš, rukovodilac Odseka za lična stanja građana, u Gradskoj upravi se retko menjaju lična imena, mnogo češće prezimena, ali da postoje izuzeci usled verskih, nacionalnih ili etničkih razloga, kao i u slučaju promene pola, prenosi subotica.com.

"Što se primera tiče, ne bih mogla navesti učestala imena, jer su zahtevi vrlo raznoliki i nema neke tendencije ponavljanja ili pomodarstva", kaže Čajkaš.

Procedura promene ličnog imena ili prezimena nije mnogo kompikovana, a sve što zainteresovana osoba treba da uradi, jeste da sa važećom ličnom kartom dođe u kancelariju br. 1 na poluspratu u Gradskoj kući i podnese zahtev, nakon čega službenik pribavlja sva neophodna dokumenta po službenoj dužnosti. Ipak, kako dodaje naša sagovornica, postoje određeni uslovi.

"Lično ime može da menja svako protiv koga se ne vodi krivični postupak za delo za koje se goni po službenoj dužnosti, lice koje nije osuđivano za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, posle izvršene kazne, odnosno kad isteknu pravne posledice osude, lice koje ne namerava da izbegne neku obavezu, lice koje ne namerava da promeni ime u pogrdno, ime kojim se vređa moral ili koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjem sredine. Detetu se može promeniti prezime utvrđivanjem ili osporavanjem očinstva ili materinstva, usvojenom detetu može da se promeni prezime prema prezimenu jednog ili oba usvojitelja", navodi Čajkaš, dodajući i da maloletna lica mogu da podnesu zahtev.

"Ako je u pitanju lice koje je napunilo 15 godina i koje je sposobno za rasuđivanje, samostalno može da podnese zahtev za promenu ličnog imena. Dete koje je navršilo 10 godina i koje je sposobno za rasuđivanje, ima pravo na davanje saglasnosti sa promenom ličnog imena. Što se tiče dece koja su mlađa od 10 godina, zahtev podnose oba roditelja ili samo majka deteta, ukoliko otac nije upisan u knjigu rođenih".

A ceo postupak košta 800 dinara, uz to da, kako napominje Čajkaš, postoje i određeni slučajevi kada se taksa za promenu ne plaća.

"Osoba koja je zaključenjem braka promenila prezime, nakon razvoda može u roku od 60 dana od pravosnažnosti presude izjavom bez naknade takse da vrati prethodno prezime. Zakon predviđa i takozvanu dopunu ličnog imena, gde nacionalne manjine imaju pravo da pored srpskog jezika i ćiriličnog pisma, traže da se njihovo lično ime upiše i na jeziku pripadajuće nacionalne manjine, ako to nije urađeno prilikom prijave rođenja. Taj postupak se radi bez naknade takse", poručuje Čajkaš.

U poslednjih deset godina Matičnoj službi Grada Subotice je 2.621 Subotičanin podneo zahtev za promenu ličnog imena ili prezimena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.