Subotica: Vatrena stihija progutala krov, porodicama potrebna pomoć

Šteta na objektu u Ulici Koste Racina 7, čiji krov je izgoreo u četvrtak, procenjuje sa na više od 10.000 evra.

Izvor: subotica.com

Utorak, 13.04.2021.

21:17

Subotica: Vatrena stihija progutala krov, porodicama potrebna pomoć
Foto: Subotica.com

Kako su pod njim živele dve odvojene porodice, od kojih jednu čine penzioneri Margita Mirkov i Mihalj Vašarhelji, a drugu samohrana majka i dvoje dece, komšije iz ulice pozvale su sve Subotičane dobre volje da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu sanaciju krova donacijama u novcu ili građevinskom materijalu.

Vatrena stihija koja je u četvrtak nešto posle 14 časova zahvatila krov objekta pod kojim su smeštene dve porodice, progutala je tavan i sve vredne stvari koje su na njemu čuvali penzioneri Margita Mirkov i Mihalj Vašarhelji, a takođe su oštećena i dva vozila, prenosi subotica.com.

Kako kažu, zahvaljujući tome što je osnova tavana bila dobro izgrađena, kao i brzoj reakciji vatrogasaca, požar se nije proširio na donji deo objekta.

"Samo sam odjednom čula strahovit i tup udarac, mislila sam da je neko pao sa terase. Izletela sam napolje i čula kao milion zvončića da zvoni, pogledala sam na krov, a oko dimnjaka je kuljao crni dim. Onda sam uletela unutra, jer povremeno čuvam jednu bebu, koju sam odmah iznela napolje i javila mami da dođe po nju", priseća se Margita Mirkov svoje prve reakcije na požar, ističući da je uzrok nesreće i dalje nepoznat.

Sumnjaju, kako kaže, na odžak, jer se nije čistio dve-tri godine, iako plaćaju svakog meseca redovno.

"Međutim, imala sam razne probleme ovih godina, tako da ih nisam zvala, a kad sam zvala, odžačari su uvek izlazili. To je jedno što je moguće, a drugo su električne instalacije. E sad, da li je došlo do nekog varničenja, ne znam".
Foto: Subotica.com
A ono to se zna, jeste da će sanacija krova koštati najmanje 10.000 evra.

Kako kaže sagovornica portala subotica.com, već su počeli da se raspituju i traže majstore, ali nisu očekivali da će obnova krova toliko mnogo da košta.

"Tesara smo našli najjeftinijeg, ali i to je jako skupo, samo 3.000 evra koštaju ruke tesara, a treba još mnogo greda, crepova. Nismo ni mislili da će sve izaći preko 10.000 evra, ali život je važan. Život je ostao i niko nije povređen", ističe Margita, koja se zahvalila komšijama i vatrogascima na brzoj reakciji.

Svakome preporučuje da drži brojeve važnih službi u telefonu, jer je najstrašnije to što u tom trenutku, kako navodi, nije mogla da se seti broja vatrogasaca.

"Ko ih je zvao, ne znam, ali sam zahvalna, a posebno bih se zahvalila i vatrogascima koji su došli u roku od 10 minuta i bili su zaista divni. Posle toga su došli mladi ljudi koji su dobrovoljno očistili sve sa krova, pitali šta treba i šta može još da se pomogne. Meni se vera u čovečnost vratila".

Kako bi pomogli komšijama u nevolji, stanovnici ove ulice su istog dana podelili apel na društvenim mrežama, pozivajući ljude dobre volje da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu donacijama u novcu ili građevinskom materijalu obnovu izgorelog krova, kako bi obe porodice mogle da se vrate u svoje kuće, u kojima trenutno zbog neuslovnosti i nedostatka struje i grejanja ne mogu da borave.

"Pozvala bih naše sugrađane da se odazovu apelu i da, ako postoji mogućnost i dobra volja, pomognu vlasnicima kuća, jer je potrebna velika svota novca da bi se sanirala nastala šteta", pozvala je Melinda Đukić, komšinica koja je podelila apel na svom Fejsbuk profilu.

Oni koji su u mogućnosti i žele da pomognu novčanim donacijama, novac mogu da uplate na brojeve računa Margite (105-409004272-62) i Mihalja (200-40618430-12).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: