Subotica: U toku analiza parcela na sadržaj azota u zemljištu

U laboratoriji Poljoprivredne stručne službe u toku je analiza uzoraka sa parcela kako bi se utvrdio sadržaj azota u zemljištu, a zahvaljujući takozvanoj n-min analizi poljoprivredni proizvođači znaće i kolike su potrebe ozimih useva za prihranom, piše TV Subotica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2021.

14:07

Subotica: U toku analiza parcela na sadržaj azota u zemljištu
Foto: lmeleca (Leonid Meleca)/Shutterstock

Za prve dve nedelje analizirano je oko 110 uzoraka sa približno 800 hektara površina zasejanih pšenicom, uljanom repicom i ozimim ječmom.

Potrebne količine azota za prihranu variraju od parcele do parcele, i dok se kod uljane repice one kreću od 0 do 108 kilograma po hektaru, na većini njiva dovoljno je oko 35, odnosno u proseku 40 kg.

Kada je pšenica u pitanju, sve zavisi od njenog preduseva, pa je tako gde je bio kukuruz u proseku dovoljno 40 kilograma, za suncokret 39, a na parcelama gde je uljana repica bila predusev treba prihraniti sa prosečnih 33 kilograma po hektaru.

I optimalno vreme za prihranu takođe varira u zavisnosti od količine azota u zemljištu.

Analiza će se nastaviti i u narednom periodu kada se očekuje više uzoraka sa parcela pod ječmom, a cena jednog uzorkovanja iznosi 1440 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: