Subotica: U prve razrede na hrvatskom nastavnom jeziku upisano 25 mališana

U dve osnovne škole u Subotici i po jednoj u Đurđinu i Tavankutu ukupno je ove godine u prve razrede na hrvatskom nastavnom jeziku upisano 25 mališana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.09.2021.

11:36

Subotica: U prve razrede na hrvatskom nastavnom jeziku upisano 25 mališana
Ilustracija: Depositphotos/racorn

Najviše đaka prvaka, njih 16 upisano je u Osnovnu školu "Matko Vuković", prenosi RTV.

"Radosni su, veseli su, spremni za rad. Časovi nam traju 45 minuta, što nas je veoma obradovalo, pošto smo prvi razred, imamo mnogo zadataka, mnogo obaveza koje ne bi mogli uraditi da je 30 minuta čas", kaže Sonja Konkolj, učiteljica.

Deca, koju su roditelji upisali u hrvatske razrede, uglavnom su pre škole pohađala vrtiće na hrvatskom jeziku. U Hrvatskom nacionalnom veću su, uzimajući u obzir broj predškolaca, zadovoljni brojem đaka prvaka.

"Možemo reći da smo zadovoljni, s obzirom na broj predškolaca koji je bio, tako da je ipak većina roditelja dece koja su bila u predškolskom programu na hrvatskom jeziku upisala i nastavu na hrvatskom jeziku", ističe Margareta Uršal, predsednica Odbora za obrazovanje HNV-a.

Ovo je inače 20. generacija đaka prvaka koja nastavu pohađa na hrvatskom jeziku. Kako ističe predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić, za dve decenije su stekli bogato iskustvo u organizaciji i realizaciji nastave, a imaju i odgovarajuću podršku iz matične zemlje.

"Sve od Republike Hrvatske koja skrbi za kadar u nastavi na hrvatskom jeziku, Županije koje osiguravaju da imamo besplatne udžbenike, općina i gradova Republike Hrvatske koje osiguravaju da imamo prevoz, ’Hrvatske riječi’, koja osigurana darove, DSHV koji osigurava logističku potporu, udruge ’Naša dijeca’ koja osigurava bogat program izvan nastavnih aktivnosti. Možemo reći da djeca zaista mogu imati jednu veliku sigurnost u nastavi na hrvatskom jeziku i da može biti zajamčena sada već i izvrsnost", objašnjava Jasna Vojnić, predsednica HNV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: