Subotica - Društvo - B92 Lokal

Subotica menja Statut grada, bunjevački postaje službeni jezik

Gradsko veće u Subotici, na predlog gradonačenika, donelo je odluku o promeni Statuta grada, a razlog je mogućnost da bunjevački jezik postane službeni jezik.

Izvor: gradsubotica.co.rs, Blic Subotica
Podeli
Foto: Depositphotos, markovskiy
Foto: Depositphotos, markovskiy

Na inicijativu Nacionalnog saveta Bunjevaca, da se u službeni jezik, uz srpski, mađarski i hrvatski jezik, uvrsti i bunjevački, Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, je odlučio da se predlog nađe na dnevnom redu sledeće sednice Skupštine grada i da konačnu odluku o tome donesu odbornici. Ukoliko predlogbude usvojen Statut grada će biti promenjen u delu službene upotrebe jezika i pisma, prenosi portal Grad Subotica.

U Odluci o promeni Statuta se navodi da se istim povodom obrazuje Komisija za izradu nacrta akta i da je zadatak članova te komisije da akt o promeni Statuta dostavi Gradskom veću radi upućivanja Skupštini.

Nacionalni savet Bunjevaca je pre tri dana u Subotici obeležio i 18 godina od osnivanja prvog NSB. Prema rečima predsednice NSB dr Suzane Kujundžić Ostojić počelo se od nule.

"Tokom godina rada naučili smo kako se moramo uzdati u sebe i znati šta nam je potrebno kako bi se izgradili kao nacionalna manjina. Prošlu godinu ćemo pamtiti po tome što je izašao prvi udžbenik na bunjevačkom jeziku, u srednje škole su upisani prvi đaci na bunjevački, započeto je pisanje istorije bačkih Bunjevaca i rad na gramatici i pravopisu", poručila je dr Kujundžić Ostojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu