Raste broj zaraženih i u Subotici

Broj zaraženih kovidom 19 raste i u Subotici. U većini slučajeva se radi o blažim kliničkim slikama.

Izvor: RTV

Utorak, 11.01.2022.

15:38

Raste broj zaraženih i u Subotici
Foto: Myriam B/Shutterstock

Oboleli od kovida od kraja decembra prošle godine leče se i antiviroticima koje izdaju lekari u Kovid ambulanti Doma zdravlja u Subotici.

Povećava se broj građana koji sa određenim respiratornim tegobama dolaze u Kovid ambulantu. Juče je obavljeno preko 360 pregleda, a otprilike svaka treća osoba je imala kovid infekciju. Brojke novozaraženih su dakle trocifrene, a pre samo 3 nedelje su još, da podsetimo, beleženi jednocifreni brojevi. Od kraja decembra pacijentima lekari mogu dati jedan od 2 antipiretika koji su u ovom trenutku na raspolaganju za lečenje koronavirusa, uz napomenu da ovi lekovi deluju isključivo u prvih 5 dana bolesti.

"Pacijenti, pogotovo oni koji su stariji, njima obavezno ispisujemo antivirusnu terapiju, pre svega onima koji imaju hronične bolesti. Mlađi pacijenti, pošto ih imamo dosta koji su pozitivni na virus kovid, relativno dobro podnose ovaj talas oboljenja od korona virusa, tako da njima možda ne dajemo antivirusnu terapiju, ali sve zavisi, lekar uvek proceni da li treba ili ne, posle kratkog pregleda pacijenta i razgovora sa njim", ističe za RTV dr Elizabeta Vrana, koordinatorka Kovid ambulante Doma zdravlja u Subotici.

Klinička slika sa kojom se pacijenti javljaju je blaža u odnosu prethodni period, a što se tiče broja zaraženih, naša sagovornica ističe da u narednom period očekuje značajno povećanje.

"Očekujem da će biti veliki broj pacijenata, mnogo-mnogo veći nego što je sada. Mi gledamo da se prilagodimo situaciji, povećavamo timove, razmišljamo o prostoru, ako ne bude dovoljno ovde kod nas, da li ćemo se širiti dalje, tako da sve ono što treba mi gledamo da pružimo maksimum našim građanima", dodaje dr Elizabeta Vrana.

Statistički podaci Kovid ambulante Doma zdravlja za poslednjih pet meseci prošle godine svedoče o tome da oko trećine obolelih građana jesu osobe koje nisu bile vakcinisane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: