Povećano zaštićeno područje Parka prirode Palić

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode obavio je na zahtev Grada Subotice postupak revizije zaštite prirodnog područja 3. kategorije Parka prirode "Palić".

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.08.2022.

15:37

Povećano zaštićeno područje Parka prirode Palić
Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock.com

Naime, granice zaštićenog područja su proširene na javnu površinu novoformiranog zelenog pojasa uz obalu Palićkog jezera, a parcele u urbanizovanom delu turističke zone, predviđene za izgradnju objekata, izuzete su iz zaštite.

Revizijom je prostor pod zaštitom povećan za 12,35 ha i obuhvata jezero i njegov obalni pojas, uključujući i uređene zelene površine centralnog dela banjskog prostora, kao i pojedinačna stara stabla u zaštitnoj zoni Parka prirode.

Inače, jezero i ostaci prirodnih staništa uz obalu omogućuju opstanak brojnim zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama vodozemaca, gmizavaca i sisara, a imaju i važnu ulogu za odmaranje, ishranu i zimovanje vodenih ptica.

Parkovi i ostale zelene površine područja takođe se ističu biološkom raznovrsnošću.

PP "Palić" se prostire na više od 725 hektara na subotičkim katastarskim opštinama Novi grad, Donji grad i Palić, a 93,2 posto površine je javno vlasništvo.

Zbog snažnih antropogenih uticaja iz neposrednog okruženja, oko zaštićenog područja je određena zaštitna zona od 986 hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: