Subotica - Društvo - B92 Lokal

Osamdeset godina od početka fašističke okupacije Subotice FOTO

Na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi održan je juče pomen kelebijskim Srbima koji su ubijeni u aprilu 1941. godine, nakon što su Suboticu okupirale fašističke snage Mikloša Hortija.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Pomenu je prisustvovao i gradonačelnik Subotice koji je položio venac na spomenik stradalima, a nakon odavanja počasti, prisustvovao parastosu koji je služilo sveštenstvo Eparhije bačke, prenosi subotica.com.

Obraćajući se okupljenima, među kojima je bio veliki broj potomaka stradalih, gradonačelnik Stevan Bakić podsetio je da na ovom mestu počiva 22 ljudi, domaćina sa Kelebije, da su neki od njih ubijeni zajedno sa svojim sinovima, kao i da su neke porodice ugašene ovim zločinom, a sve to je predugo prekrivao zaborav.

"Pomenom Grad Subotica obeležava osamdesetu godišnjicu početka okupacije u Drugom svetskom ratu, perioda najvećeg zla u istoriji ovog prostora. Zla koje se nikada ne sme zaboraviti i koje se uvek mora iznova osuditi, da se ne bi više nikada ponovilo", rekao je Bakić.

Pravda je, prema njegovim rečima, stigla većinu podstrekača, nalogodavaca i izvršilaca strašnih zločina u okupiranoj Bačkoj.

"Zločince osuđujemo i njihova imena predajemo večnoj sramoti, a danas se sećamo i onih koji nisu ubijali i pljačkali svoje komšije, već su ih branili rizikujući sopstveni život, poput Antala Kiša iz Novog Žednika ili Janoša Curnoviča iz Višnjevca. Na takvim primerima i na ličnostima poput Endrea Bajči-Žilinskog i Pala Telekija, danas gradimo najbolje odnose Srbije i Mađarske. Sećajući se svake žrtve i osuđujući svakog zločinca, iz tragične prošlosti od pre osamdeset godina, izvlačimo pouke da je važno da u budućnost idemo zajedno, kao prijatelji i saradnici, na korist oba naroda", poručio je Bakić.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Spomenik ubijenim kelebijskim Srbima podigli su njihovi potomci, nakon rata, kada su žrtve identifikovane i dostojno sahranjene. Povodom obeležavanja osamdeset godina od zločina iz 1941. spomenik i njegovo neposredno okruženje uredilo je Udruženje Srba Subotice „Arsenije Čarnojević“ koje je bilo i domaćin komemorativne svečanosti.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu