Novi obrazovni profili u Subotici

Budući srednjoškolci će u Subotici i ove godine imati na raspolaganju nekoliko novih obrazovnih profila. Srednje stručne škole se trude da đacima ponude školovanje za takva zanimanja, sa kojima se kasnije mogu lakše zaposliti.

Izvor: RTV

Petak, 22.04.2022.

14:40

Novi obrazovni profili u Subotici
Foto: Shutterstock/kizaru43

Politehnička škola u Subotici će od naredne školske godine imati čak tri nova obrazovna profila.

To su tehničar multimedija i instalater vodovoda, grejanja i klima uređaja, obrazovni profili na kojima će se đaci školovati po dualnom programu, odnosno obrazovni profil geodetski tehničar – geometar.

Reč je o zanimanjima za kojima vlada veliko interesovanje na tržištu rada.

"Mi imamo jednu ozbiljnu saradnju sa Privrednom komorom, anketiramo učenike osnovnih škola, znači tu negde pokušavamo da napravimo neki balans između potreba tržišta i interesovanja učenika, odnosno njihovih roditelja. Dakle to jeste nešto što će zadovoljiti zahteve i tržišta i učenika", objašnjava Ivana Sekulić, zamenica direktora Politehničke škole Subotica.

Gimnazija "Svetozar Marković" od ove školske godine uvodi jednu značajnu novinu. To je sportski smer, sa kojim žele da izađu u susret mladim sportistima, koji tako pored bavljenja sportom mogu da steknu i odličnu podlogu za dalje školovanje.

"Jedan tip opšte gimnazije, sa odličnim fondom i prirodnih i društvenih predmeta, plus fizičko i u teoriji i klasnično fizičko u sasvim dovoljnoj meri da budu vrhunski spremni za fakultete poput DIF-a, ali i sve ostale fakultete", ističe Dušan Pavlović, direktor Gimnazije "Svetozar Marković", Subotica.

Hemijsko-tehnološka škola ove godine ne uvodi nove obrazovne profile, ali zato otvara odeljenje na mađarskom jeziku za buduće tehničare za operativnu forenziku. Ova obrazovna ustanova je jedina u Vojvodini sa tim profilom, a obrazovanje đaka je počelo prošle godine. Prva generacija je u potpunosti opravdala očekivanja.

"Mislim da je najbolji pokazatelj toga nedavno održano republičko takmičenje iz hemije, gde je učenica naše škole osvojila zlatnu medalju, a ona upravo dolazi sa tog obrazovnog profila, znači tehničara za operativnu forenziku, što znači da je izbor tog obrazovnog profila, kao i opredeljenje učenika, dalo jedan proizvod koji govori da je razred zaista formiran od dece koja vole da uče, koja znaju šta hoće, a u suštini to jeste i smisao srednje stručne škole", dodaje Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole Subotica.

U ovoj školi već razmišljaju o narednim koracima, pa je tako u toku procedura verifikacije za obrazovni profil zoo-tehničar, još jedan atraktivan profil, koji će se u ponudi naći od naredne, dakle školske 2023./2024. godine, prenosi RTV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: