U Erdeviku se pripremaju za 23. "Sremsku kulenijadu"

Pod sloganom "U zagrljaju kulena i vina" u Erdeviku, bajkovitom mestu u šidskoj opštini, na padinama Fruške gore, spremaju se za tradicionalnu privredno turističku manifestaciju "Sremska kulenijada", koja će se u subotu 4. juna održati 23. put.

Izvor: dnevnik.rs

Ponedeljak, 30.05.2022.

09:30

U Erdeviku se pripremaju za 23.
Foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko

U organizaciju su uključeni Regionalna privredna komora Sremska Mitrovica, Opština Šid, Mesna zajednica Erdevik, Turistička organizacija opštine i Kulturno obrazovni centar opštine Šid. Za razliku od lanjske manifestacije čije održavanje je pomerano zbog pandemije korone, druženje i veselje uz ukusne zalogaje sremačkih specijaliteta i kapljica iz podruma ovdašnjih vinogradara i prigodan kulturno zabavni program održaće se u uobičajenom terminu.

Organizatori su uveli novinu da od ove godine mesto na takmičenju proizvođača kulena imaju sva preduzeća, preduzetnici i registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave preradom mesa, ne samo sa područja Srema, nego oni koji su teritorijalno i administrativno van Srema, tako se u takmičenje mogu uključiti proizvođači kulena iz cele Srbije i regiona.

"Znamo da se kulen ne spravlja samo u Sremu, jer smo i do sada imali učešće proizvođača iz drugih krajeva Srbije i Hrvatske, pa dajemo mogućnost tim proizvođačima da se takmiče na „Sremskoj kulenijadi”. Zadržavamo suštinu naše manifestacije da kod ocenjivanja i nagrađivanja imamo posebne kategorije za proizvođače kulena iz Srema, preduzetnike i registrovana poljoprivrerdna gazdinstva, a u posebnoj kategoriji će se nagraditi ostali proizvođači kulena izvan Srema. Pravilnikom smo i dalje omogućili da učesnici za ocenjivanje po kategoriji predaju samo po jedan uzorak kulena u prirodnom omotaču i uzanom omotaču", kaže direktor Regionalne privredne komore Sremska Mitrovica Predrag Mujkić.

Predaja kulena za ocenjivanje obaviće se 1. i 2. juna u RPK Sremska Mitrovica (Ulica Kralja Petra Prvog broj 4 i u Mesnoj zajednici Erdevik (Trg mladih broj 1), uz potvrdu o registraciji nadležnog organa i važeću ličnu kartu. Učešće proizvođača kulena na takmičenju je besplatno.

U žiriju za stručno ocenjivanje kulena biće istaknuti stručnjaci, ali i krajnji korisnici profesionalni kuvari. U RPK Sremska Mitrovica, koja sprovodi takmičarski deo „Sremske kulenijade” kažu da istaknuti stručnjaci profesori fakulteta i tehnolozi pomažu proizvođačima da dođu do vrhunskih proizvoda, da i proizvođači imaju iskustva, ali ukazuju i da najbolju ocenu daju korisnici, kada se sremski kulen nađe na njihovoj trpezi.

"Prošle godine ocenjivano je oko 60 uzoraka kulena, a nama je cilj da animiramo što veći broj proizvođača kulena iz Srema, da im jednostavno ukažemo na značaj proizvodnje kojom se bave, da se uporede i sagledaju svoje mesto u odnosu na druge proizvođače. Ima tu i sujete, pa neki veći proizvođači koji proizvode vrhunski kulen ne žele da se takmiče, jer prilikom ocenjivanja odlučuju nijanse ko će biti pobednik u određenoj kategoriji i apsolutni pobednik „Sremske kulenijade”. Ocenjivanje kvaliteta kulena će se obaviti 3. juna. Gledamo da ocenjivanje bude što korektnije, pa prilikom rada Komisije za stručno ocenjivanje kvaliteta pozovemo sve proizvođače da dođu i prisustvuju ocenjivanju i probaju uzorke kulena koje ocenjuju članovi žirija", objašnjava Predrag Mujkić.

Domaćini iz Erdevika u prekrasnom stoletnom parku u centru sela na manifestaciji očekuju više hiljada posetilaca i gostiju iz zemlje i inostranstva. Njih će u subotu 4. juna već od juarnjih sati dočekati bogata ponuda izlagača, koji su pokazali veliku zainteresovanost, tako da će štandovima biti popunjeno svih 200 raspoloživih mesta. Dominiraće proizvođači suhomesnatih proizvoda, vina i rakije, sireva, ali biće i druge raznovrsne ponude.

"Ako još ima neko ko ne zna gde je Erdevik, neka samo prati miris, a kada dođe u naše selo, koje je najlepše u Sremu, osetiće ukuse kulena i vina, sremskih kobasica, čvaraka, sira i drugih gurmanluka", poručuju domaćini iz Erdevika, koji kao novinu pripremaju i veliku promociju i degustaciju vina iz ovdašnjih vinarija.

Svečano otvaranje manifestacije i proglašenje rezultata takmičenja za najbolji kulen biće u 14 sati. Za užitak, dobro raspoloženje i zabavu posetilaca KOC iz Šida sprema celodnevni kulturno-umetniči program, koji će večernjim koncertom u 20 sati zaokružiti tamburaški orkestar "Gospon tamburaši" iz Šida, a za završetak je predviđen vatromet, piše Dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: