Priznanja dobrovoljnim davaocima krvi u Šidu

U susret Svetskom danu dobrovoljnih davalaca krvi, u Sremu su organizovane svečanosti povodom dodele priznanja zaslužnim davaocima. Humani davaoci koji su dragocenom tečnošću spašavali ljudske živote dobili su zaslužena priznanja te iskoristili priliku da pozovu sve građane koji su u mogućnosti da im se pridruže jer kako kažu, njihovih 5 minuta je nečiji život.

Izvor: B92

Petak, 10.06.2022.

19:30

Priznanja dobrovoljnim davaocima krvi u Šidu
Foto: Shutterstock/New Africa

U prostorijama Crvenog krsta u Šidu upriličena je svečana dodela priznanja davaocima koji svojom krvlju spašavaju ljudske živote. Sve zdrave osobe muškog i ženskog pola stare od 18 do 65 godina mogu dati krv, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda.

Oko 50 davalaca doživeli su jubilej, pa su dobili priznanja svi oni koji su krv dali pa čak i do 50 ili stotinu puta.

Svečana dodela upriličena je i u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, a jedan od ciljeva je, odavanje zahvalnosti dobrovoljnih davaocima, koji dobrovoljno daju krv, a za uzvrat ne traže ništa, a takođe i promocija i podizanje svesti o tome koliko je značajno davati krv. Mitrovica je jedan od gradova koji ima najveću izlaznost do sada.

Pored dobrovoljnih davalaca , priznanja dobila su i deca pobednici na literarno likovnom konkursu u organizaciji Crvenog krsta Srbije na temu "Krv život znači".

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je dan posvećen dobrovoljnom davanju krvi. Obeležava se 14. juna, na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landšajner koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Krv i krvni derivati predstavljaju lek za pacijente i neophodni su da bi neko bio izlečen i da bi nečiji život bio spašen. Dobrovoljno davanje krvi je najpoznatiji i najčešći vid javnog označavanja humanosti, prenosi RTV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: