Na današnji dan ustaše ubile Savu Šumanovića

"Ujutru, 28. avgusta 1942. godine, u dom Šumanovićevih u Šidu banula je ustaška patrola. Sava se nalazio u ateljeu, pred platnom 'Beračice' koje upravo završava. Moli ustaše da mu samo dopuste da sa sebe spere slikarske boje, ljubi majku u ruku i zauvek odlazi...", napisao je u današnjoj objavi na Fejsbuku zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, podsećajući na godišnjicu ubistva slavnog umetnika Save Šumanovića.

Izvor: B92

Nedelja, 29.08.2021.

13:45

Na današnji dan ustaše ubile Savu Šumanovića
Ilustracija: Gary L Hider/Shutterstock

Kako je dodao, prema nekim kasnijim svedočenjima, u zatvoru u Sremskoj Mitrovici u koji je odmah odveden, bio je stravično mučen, a lokalne ustaše su mu polomile obe ruke i šake izmrvile kundacima pušaka, uz demonske povike: "Evo ti sad pa slikaj".

"Ubijen je u noći između 29. i 30. avgusta zajedno sa još 150 sunarodnika na obodu groblja u tom gradu i pokopan u masovnoj grobnici. Mnogo godina nakon što je Drugi svetski rat bio završen otkriveno je da je slika 'Beračice', koju je završio onog dana kad je odveden u mučeništvo i smrt, bila deo veće kompozicije, centralni deo triptiha na kome se nalazilo 12 žena koje sakupljaju grožđe među poljima žita. Simbolika hrišćanskog motiva poslednje večere, oproštaja uz hleb i vino pre patnje i smrti, uz žene-apostole, bila je više nego jasna", ocenjuje Vesić.

Sava Šumanović je znao da su utvare koje dolaze po njega da ga zauvek odvedu, stvarne, u obliku živih ljudi u crnim uniformama i poput samog Hrista u svoju nepojamnu pasiju otišao je smiren i zagledan negde daleko, piše zamenik gradonačelnika prestonice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: