Novi Sad - Kultura - B92 Lokal

Vučević: "Želimo da se pripadnici svih nacionalnih manjina u Novom Sadu osećaju ravnopravnim i uvaženim" FOTO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je "Bunjevačku kuću" gde je razgovarao sa predsednikom Saveza bačkih Bunjevaca Mirkom Bajićem i predsednicom Nacionalnog saveta Bunjevaca Suzanom Kujundžić-Ostojić.

Izvor: B92.net Novi Sad
Podeli
Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

"Želimo da se pripadnici svih nacionalnih manjina u našem gradu osećaju ravnopravnim i uvaženim kao i svi ostali građani i uvek ćemo biti tu da saslušamo njihove želje i sagledamo mogućnosti realizacije istih. Naši sugrađani Bunjevci su dobili svoje mesto okupljanja, odnosno kuću u najstarijem delu grada sa bačke strane, na Podbari, kao konkretan vid institucionalne podrške. Ustupanjem na korišćenje ovog gradskog prostora, doprinosi se očuvanju kulturnog identiteta i osobenosti Bunjevaca", rekao je Vučević.

On je dodao da će, pored kulturnih sadržaja, ovaj prostor imati još jednu lepu namenu, a to je pružanje smeštaja za studentkinje koje pohađaju studije na Univerzitetu u Novom Sadu, saopšteno je iz Grada Novog Sada.

Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

"To je još jedna potvrda onoga što svi volimo da ističemo, a što se u praksi ne primenjuje jednako, a to su poštovanje i razvijanje multikulturalnosti, raznolikosti i multikonfesionalnosti. Taj spektar šarolikih kultura treba da čuvamo i razvijamo kao jedinstvenu lepezu različitosti kojom se ponosimo, jer krasi ove prostore vekovima", rekao je gradonačelnik Vučević.

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca i predsednik Bunjevačkog kulturnog centra u Novom Sadu Mirko Bajić se zahvalio Gradu Novom Sadu na višegodišnjoj podršci i saradnji, koja se posebno ogleda u kulturnom predstavljanju Bunjevaca u gradu.

"Mi smo ovaj prostor nazvali 'Bunjevačka kuća' jer želimo da naglasimo činjenicu da su njena vrata širom otvorena svim našim ustanovama, pojedincima, a naročito mladima koje želimo da podstičemo da se ovde okupljaju, druže i realizuju projekte, da zajedno negujemo našu tradiciju", istakao je Mirko Bajić.

"Bunjevačka kuća" nalazi se u Ulici Petra Kočića br. 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.