Dani Miloša Crnjanskog u Novom Sadu od 29. novembra

Manifestacija "Dani Miloša Crnjanskog" biće održana od 29. novembra do 1. decembra u Svečanoj sali Matice Srpske u Novom Sadu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.11.2021.

09:59

Dani Miloša Crnjanskog u Novom Sadu od 29. novembra
Foto: Shutterstock/Irma eyewink

Prvog dana u podne uvodno predavanje na temu “Tumači dela Miloša Crnjanskog” održaće Ivan Negrišorac, dok će o“Piscima u novosadskim srednjim školama” govoriti književnici Sava Damjanov, Ðorđe Pisarev, Vladimir Kecmanović, Nenad Šaponja i Zdenka Valent Belić.

Istog dana od 17 sati biće predstavljena monografija o Milošu Crnjanskom - “Agon i melanholija (život i delo Miloša Crnjanskog)” autorke Gorane Raičević (Akademska knjiga 2021), dok će program prvog dana biti završen temom “Pisci o Milošu Crnjanskom”.

Naredni dan u prepodnevnim časovima (10h) biće organizovan okrugli sto „Dnevnik o Čarnojeviću“, povodom 100 godina od prvog objavljivanja tog romana.

Učesnici ovog skupa će biti pisci i teoretičari iz Novog Sada - Lidija Mustedanagić, autorka knjige o Crnjanskom Gorana Raičević, Gorica Radmilović, Bojana Popović, Nastasja Pisarev i Milan Micić.

Na Okruglom stolu će govoriti Bojan Jovanović (Niš), Zoran Subotički (Bečej), Aleksandar Petrović (Beograd), Aleksandra Stevanović (Kragujevac) i Mladen Šukalo (Banja Luka).

Mladi pesnici će biti deo programa “Pesničko uzdarje Milošu Crnjanskom” od 17 sati, da bi se od 18 održala dodela nagrade “Beskrajni plavi krug”.

Poslednji dan, 1. decembar, rezervisan je za pretpremijeru scenske postavke romana “Dnevnik o Čarnojeviću” u produkciji Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo, a urednik kompletnog programa je dr Zoran Ðerić.

Miloš Crnjanski (1893 - 1977) bio je jedan od najznačajnih srpskih književnika, rođen u Čongradu, u Mađarskoj, a preminuo u Beogradu.

Istakao se kao pesnik, romansijer, esejista i publicista, pisao je i likovnu kritiku, radio je u diplomatiji i novinarstvu, objavio putopisnu prozu i pripovetke.

Ubrajan među 100 najznamenitijih Srba, Crnjanski je poznat po svojim remek delima od romana - “Dnevnik o Čarnojeviću” (1921), “Seobe” - prva i druga knjiga (1929, 1962), “Kod Hiperborejaca” (1966),“Roman o Londonu” (1971), i zbirkama poezije “Lirika Itake” (1919) i “Lament nad Beogradom” (1962).

Od memoara napisao je čuvene “Embahade” (1983), ali i tri zapažene pozorišne drame - “Maska” (1918), “Konak” (1958) i “Nikola Tesla” (1967).

Po „Romanu o Londonu” snimljena je istoimena mini serija 1988. godine, a u novije vreme taj roman je dramatizovan za scenu Beogradskog dramskog pozorišta, kao i u drugačijoj verziji u Madlenianumu - “Miloš Crnjanski”.

“Dnevnik o Čarnojeviću” bio je igran kratko na pozornici JDP-a, gde će sutra veče biti održana premijera drame “Zagreb - Beograd via Sarajevo” autorke Jelice Zupanc o fiktivnom susretu Ive Andrića i Miloša Crnjanskog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: