Sledi sanacija oronulih fasada zaštićenih zgrada u centru Novog Sada

Zaštićene zgrade u strogom centru i starom jezgru Novog Sada, koje se godinama urušavaju, konačno će biti sanirane, saznaje 021.rs.

Izvor: eKapija

Sreda, 22.06.2022.

18:30

Sledi sanacija oronulih fasada zaštićenih zgrada u centru Novog Sada
Ilustracija: Shutterstock/Irma eyewink

Reč je o famoznoj palati Vatikan i objektima unutar nje, spomenicima kulture od posebne vrednosti čije se fasade urušavaju i prete da ugroze prolaznike, ali su još veća pretanja za stanare ovih zgrada.

Na dnevnom redu predstojeće Skupštine grada, pred odbornicima će se naći Predlog programa sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrim i dobrima koje uživaju prethodnu zaštitu u Gradu Novom Sadu.

Neka od kulturnih dobara Novog Sada su Almaški kraj, kompleks Sinagoge, ali i Staro jezgro, a koje u narednim mesecima očekuju sređivanja.

Za ceo postupak restauracije i sve konzervatorske i podrazumevajuće radove nadležan će biti Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, koji će pripremiti dokumentaciju i sprovesti javnu nabavku.

Konkretno, u granicama Starog jezgra predviđena je obnova fasada i krovova na četiri objekta.

"Predmetni objekti valorizovani su kao objekti od posebne vrednosti i njihova zaštita je od posebnog značaja za očuvanje identiteta graditeljskog nasleđa Starog jezgra grada. Sve objekte karakteriše loše stanje fasada na kojima su oštećenja poprimila takve razmere da ugrožavaju bezbednost posetioca i prolaznika, vlasnika i korisnika objekata", navodi se u Predlogu programa o sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrim i dobrima koje uživaju prethodnu zaštitu, a koji je usvojilo i Gradsko veće, prenosi Ekapija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: