Izdati vodni uslovi za GUP Novog Sada, ne dotiču se izgradnje "Novog Sada na vodi"

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine izdalo je vodne uslove na zahtev novosadskog Javnog preduzeća Urbanizam za izradu Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030. godine i objasnilo da se vodni uslovi "ne dotiču" pitanja eventualne izgradnje novih objekata, odnosno takozvanog "Novog Sada na vodi".

Izvor: Beta

Utorak, 12.10.2021.

15:16

Izdati vodni uslovi za GUP Novog Sada, ne dotiču se izgradnje
Foto: Depositphotos/sheriffkule

"Izdati vodni uslovi ne dotiču se pitanja izgradnje novih objekata. Svaka eventualna dalja aktivnost po ovom pitanju se, po zakonu, razrađuje u planovima nižeg reda, za koje je najpre neophodno dostaviti posebne zahteve, a zatim i pojedinačne projekte i studije u JVP Vode Vojvodine na razmatranje", navodi se u saopštenju.

Objasnili su da, s obzirom da se radi o temi koja je već duže vreme u žiži javnosti, te da je JVP Vode Vojvodine stavljeno u kontekst nezakonitih radnji na vodnom pojasu reke Dunav, a sve u cilju izgradnje "Novog Sada na vodi", takvi zahtevi nisu stigli na njihovu adresu.

"Ukoliko po tom pitanju bude promena i neki sličan zahtev u međuvremenu stigne, zbog aktuelnosti samog predmeta, JVP Vode Vojvodine o tome će obavestiti javnost, a naše stručne službe će svakako dati mišljenje, kao i dosad, u skladu sa Zakonom o vodama i pravilima struke", dodaje se.

Precizirali su da su vodne uslove izdali 28. septembra, na zahtev JP Urbanizam, a u svrhu izrade GUP za Grad Novi Sad do 2030. godine.

"Vodni uslovi izdati za GUP tiču se desetine vodnih objekata, a jedan od tih je i izgradnja nasipa prve odbrambene linije na prostoru oko Kameničke ade, radi uspostavljanja odbrane od hiljadugodišnje velike vode reke Dunav, koja će uz postojeći nasip činiti fizičku, funkcionalnu i tehničku celinu", piše u saopštenju.

Dodaje se da se planira pretvaranje dela nasipa prve odbrambene linije, levo od Šodroša, u nasip druge odbrambene linije, uz izradu projektno-tehničke dokumentacije, a u skladu sa planskim dokumentom koji predvidja izgradnju nasipa i obavezu izrade odgovarajućih studija, kojima će se proveriti, odnosno dokazati stabilnost objekta.

"Razlika izmedju prethodnih zahteva JP Urbanizam koji su stizali na adresu JVP Vode Vojvodine i ovog iz septembra ove godine, jeste da je uz ovaj zahtev dostavljena dopunjena dokumentacija koja je prethodno izostala, između ostalog i studija Instituta 'Jaroslav Černi', koji je analiziralo hidropotencijale Dunava na ovom potezu. Ova studija je pokazala da bedem oko Kameničke ade nema nikakav negativan uticaj na tok reke, na unutrašnje i spoljne vode, niti na led, te da čak ima pozitivan uticaj na podzemne vode u delu Limana 4, Telepa i Adica, jer će preko Šodroša sistemom spojenih sudova da se reguliše njihov nivo", navodi se u saopštenju.

Vode Vojvodine su dodale da "nije neobično što su isti ljudi koji su ranije dali negativno mišljenje, sada dali pozitivno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: