Dani energetike i investicija 2. i 3. novembra na novosadskom sajmu

Međunarodni dani energetike i investicija biće održani 2. i 3. novembra na Novosadskom sajmu, a fokus će biti na oblasti obnovljivih izvora energije, upotrebi solarne energije, stanju u vetroindustriji i drugim aktuelnim pitanjima iz oblasti javnih politika, regulative i finansiranja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2022.

18:35

Dani energetike i investicija 2. i 3. novembra na novosadskom sajmu
Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

To je najavljeno danas na konferenciji koja je povodom ove manifestacije održana na Sajmu u Novom Sadu.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj iz Sektora za investicije i energetiku Nebojša Vojnović kazao je da će na panelima u okviru dvodnevne manifestacije učestvovati predstavnici republičkih i pokrajinskih organa, lokalnih samouprava.

Dodao je da će na konferenciji učestvovati i predstavnici Agencije za energetiku Srbije, Elektromreže Srbije, USAID-a, novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, toplana, banaka i kompanija iz oblasti energetike.

"Posebna pažnja na Danima energetike biće usmerena na efikasnost javnih zgrada kao i razvoj obnovljivih izvora energije" poručio je Vojnović.

U dva dana konferencije, centralne teme foruma biće energija sunca, biomase, geotermalna i energija vetra, zatim toplotne pumpe, saopšteno je iz Novosadskog sajma.

Govoriće se i energetskoj efikasnosti u vodosnabdevanju i upravljanju otpadnim vodama, energetskom menadžmentu u lokalnim samoupravama, kao i o modelima finansiranja energetskih projekata u lokalnim samoupravama i energetskoj efikasnosti u zgradarstvu.

Udruženje OIE Srbija će u četvrtak, 3. novembra, organizovati i radionice za studente na kojima će moći da vide uspešne primere iz prakse i saznaju kako se razvija vetropark, ali i kako izgleda rad na OIE projektima iz ženskog ugla.

Manifestaciju Novosadski sajam organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Udruženja Obnovlji izvori energije, a Grad partner Međunarodnih dana energetike i investicija je Grad Novi Sad.

Načelnica Gradske uprave za zaštitu životne sredine Dragica Branković istakla je da je Grad Novi Sad i pre trenutne energetske krize, razumeo značaj energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije i već duži niz godina sprovodi aktivnosti na unapređenju energetske efikasnosti.

Naglasila je da su Programom energetske efikasnosti koji je skupština Grada donela za 2022/2024 godinu, kao i Godišnjim planom za ovu godinu, razrađene konkretne mere i aktivnosti za unapređenje energetske efikasnosti.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da je svima jasno da tema energetike predstavlja praktično najaktuelniju temu, kako danas, tako i u prethodnom periodu.

Najavio je da će kao i prethodnih godina biti i izložbeni deo manifestacije, uz učešće firmi, institucija i velikih kompanija.

Cvetković je rekao i da se uskoro očekuje još jedna međunarodna priredba - 53. Sajam turizma čije su pripreme u toku, a koji se od ove godine održava u novom terminu, od 17. do 19. novembra.

"Ono što mogu da najavim je da je Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma Crna Gora", rekao je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: