Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

U Privrednoj komori Vojvodine predstavljen IPA 3 program

U sklopu pretpristupne pomoći IPA 3, zemlje zapadnog Balkana i Turska u narednih pet godina imaju na raspolaganju 14 i po milijardi evra pomoći iz evropskih fondova. Kako bi privrednici iz naše zemlje što efikasnije iskoristili taj novac, program je predstavljen u Privrednoj komori Vojvodine.

Izvor: RTV Novi Sad
Podeli
Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki
Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Namera predstavljanja programa je da se srpski privrednici pravovremeno pripreme i informišu o programu, kako bi se sa kolegama iz Mađarske u što većem broju prijavili i iskoristili mogućnosti za dobijanje novca iz tih fondova, kaže Tamaš Bernath iz mađarske konsultanske kuće MFOI (Magyar Fejlesztésösztönző Iroda), piše RTV.

U odnosu na prethodni instrument pretpristupne pomoći, kod IPA 3 programa nema unapred određenih novčanih iznosa raspoređenih po državama, već postoji jedinstveni i zajednički budžet za sve države, dodaje Bernath.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević je istakao da se mogu sufinansirati projekti iz mnogih oblasti, od IT-a, zelene energije do prehrambene industrije, te da očekuje saradnju pokrajinskih institucija, kao i podršku resornih ministarstava.

Govoreći o ostvarenim ekonomskim rezultatima u Vojvodini, Vučurević je izdvojio turizam kao jednu od mogućnosti za prekograničnu saradnju sa Mađarskom.

Vučurević je istakao da je namera da se poveća zaposlenost, uvedu inovacije, te da se podsticanjem i razvojem malih i srednjih preduzeća, koja čine 70 odsto privrede, doprinosi rastu ukupnih ekonomskih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.