U Novom Sadu održana humanitarna trka "Dok dišem nadam se"

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Stojković prisustvovao je akciji koju organizuje Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije u cilju podizanja svesti o cističnoj fibrozi – genetski uzrokovanoj, multisistemskoj i neizlečivoj bolesti, od koje u Srbiji boluje oko 250 pacijenata.

Izvor: B92.net

Subota, 14.05.2022.

12:17

U Novom Sadu održana humanitarna trka
Foto: Grad Novi Sad

Udruženje je u Novom Sadu organizovalo humanitarnu trku od Žeželjevog mosta, pa do Mosta slobode. Nakon toga, učesnici trke prošetali su do Doma zdravlja na Limanu gde su proglašeni pobednici, a postavljena je i spomen ploča na CF ružičnjak.

Tom prilikom, Vladimir Stojković je istakao da učešće u ovakvim događajima, koji imaju za cilj skretanje pažnje javnosti na probleme sa kojima se svakodnevno susreću oboleli od retkih bolesti, predstavlja veliku odgovornost.

"Želim da se zahvalim svim građanima na doprinosu koji su dali učešćem u današnjoj trci. Na ovaj način ukazujemo na potrebu da se društvo šire uključi u rešavanje ovih problema, dajemo podršku obolelima od cistične fibroze, ali i skrećemo pažnju zajednice na potrebe osoba sa retkim bolestima. Današnja akcija je samo nastavak aktivnosti, a glavni fokus ovogodišnje kampanje Udruženja jeste šira dostupnost inovativnog leka Trikafta koji pomaže u terapiji cističe fibroze, čime se pospešuje lečanje ove opake i retke bolesti", rekao je Vladimir Stojković i naglasio da Grad Novi Sad kontinuirano izdvaja značajna sredstva u cilju podrške lečenju retkih bolesti, kao i to, da je ponosan što Republika Srbija omogućava nabavku tog novouvedenog leka.

U ime organizatora akcije, prisutnima se obratila predsednica CF Srbije Milica Perić koja je rekla da je u martu posađeno 65 ruža, kao simbol i zaštitni znak obolelih, a da su one procvetale u maju, mesecu podizanja svesti o toj bolesti.

"Dom zdravlja Liman je sada ukrašen ružičnjakom posebne simbolike. Čini ga 65 sadnica ruža organizovanih u oblik pluća, zasađenih u čast zajednice od oko 250 pacijenata, koji u Srbiji žive i svakodnevno se bore sa ovom retkom, genetski uzrokovanom bolešću. Ovo je treća po redu trka, a naš slogan je „Dok dišem nadam se“. Ovogodišnja akcija ima i mali dodatak. Naime, uveden je najinovativniji lek u lečenju cistične fibroze – Trikafta, i zalažemo se za to da svaki oboleli taj lek i dobije", rekla je Milica Perić.

Trci je prisustvovala i prof. dr Gordana Vilotijević Dautović, pedijatar-pulmolog iz Dečje bolnice u Novom Sadu, saopštila je služba za odnose s javnošću gradonačelnika Novog Sada.

"Pošto se cistična fibroza ispoljava u dečjem uzrastu, dijagnostikom i lečenjem se bave prvenstveno instituti za decu i omladinu u Beogradu i Novom Sadu. Poslednjih dvadesetak godina postoji, kako u svetu tako u Srbiji, značajan napredak u lečenju obolelih, jer imamo sve više i više lekova, a veliki broj tih lekova je dostupan i nama. Naravno, voleli bismo da svi inovativni lekovi budu prisutni u praksi i dostupni svim obolelima", istakla je prof. dr Vilotijević Dautović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: