Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

U limansku ambulantu stiže nameštaj, u Adicama završena fasada

Prema analizi stanja objekata Doma zdravlja "Novi Sad", na teritoriji grada i prigradskih naselja dobijena je i lista prioriteta za adaptaciju, renoviranje, dograđivanje, ali i izgradnju novih objekata.

Izvor: Dnevnik Novi Sad
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, vilevi
Ilustracija: Depositphotos, vilevi

Kako kaže direktor Doma zdravlja "Novi Sad" dr Veselin Bojat, Grad kao vlasnik svih objekata u kojima Dom zdravlja "Novi Sad" obavlja funkciju pružanja primarne zdravstvene zaštite, ponaša se odgovorno prema svojoj imovini i želi da Novosađani dobiju što kvalitetniju uslugu. U tom smislu započeta je rekonstrukcija objekta na Limanu, izgradnja novog Doma zdravlja na Adicama, kao i renoviranje nekih objekata u manjoj ili većoj meri.

"Objekat Doma zdravlja 'Novi Sad' na Limanu će do kraja avgusta biti završen u građevinskom i u tehničkom smislu, kako je i planirano aneks ugovorom sa izvođačima, koji su malo produžili rok zbog cele situacije sa pandemijom kovid", objasnio je za "Dnevnik" dr Bojat.

Završeni su, dodaje, spoljašnji radovi koji su bili izuzetno zahtevni, a sam objekat je veći za metar u gabaritu u širinu, kao i u visinu, toliko je povećana izolacija, kao i energetska efikasnost objekta.

"Tako je on i kandidat za jednu od ozbiljnih nagrada, kao zdravstveni objekat sa najvećom energetskom efikasnošću u ovom delu Evrope, predložen od strane određenih evropskih komisija. Na zgradi je napravljena spoljašnja ambijentalna rasveta, koja će služiti za označavanje i obeležavanje svih značajnih datuma iz oblasti zdravstva, ali i naše istorije, državnih i crkvenih praznika. Ovo će biti prvi objekat koji će inicijalno imati napravljen i programiran tok rasvete u toku same izgradnje", navodi.

Prema njegovim rečima, u sledećih nekoliko dana završavaju se građevinski radovi, a narednih mesec dana biće sređena komplentna papirologija i urađene sve neophodne provere, koje je tražila Kancelarija za javna ulaganja. U toku je izrada nameštaja, deo opreme je već kupljen, a deo će biti nabavljen, zahvaljujući zalaganju gradonačelnika Miloša Vučevića.

"Razumem nestrpljenje i zabrinutost građana, svakodnevno dobijamo pisma Novosađana, koja doživljavam kao dobronamerna, iako možda i nisu sva, sa pitanjima kada će objekat na Limanu početi sa radom", rekao je, dodavši da je siguran, kada se vrati u funkciju, da će svi biti zadovoljni.

Ističe da su završeni kompletni grubi građevinski radovi novog objekta Doma zdravlja na Adicama, a sređivanje fasade je privedeno kraju.

"Reč je o samoventilirajućoj fasadi koja je bila vrlo zahtevna, a ostali su još unutrašnji radovi. Većim delom je razvedena struja, ostaje završetak u samom objektu: keramički radovi, izlivanje antistatik-podova... Rok za završetak je januar 2022. godine. Za njega je planiran i izdvojen novac za nabavku nove opreme i biće na radost svih žitelja Adica", najavljuje.

U planu je izgradnja novog doma zdravlja na Vidovdanskom naselju, te će se zahvaljujući novim objektima smanjiti pritisak na one u užem centru grada. Samim tim se automatski podiže i kvalitet pružanja usluga, uz modernu i novu opremu, ali i sam ambijent. Direktor kaže da postoje i gotovi projekti za rekonstrukciju velelepnog objekta na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Ive Lole Ribara, kod Dunavskog parka. Predviđene izmene podrazumevaju promenu namene tavana u potkrovlje i ugradnju lifta, a planirana je i nadogradnja rampe za pristup osobama sa invaliditetom.

"Rekonstrukcijom će objekat 'Bulevar' u potpunosti imati prvobitni izgled, budući da je on pod statusom zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture, sa kojim imamo fenomenalnu saradnju. Dobili smo od njih saglasnost da se sa dvorišne strane u određenoj meri podigne nivo potkrovlja, kako bi mogao da stane lift jer tamo dolaze pacijenti starije populacije, a olakšavamo i pristup osobama koje imaju poteškoće u savladavanju arhitektonskih barijera. Posebno mi je drago što ćemo renovirati objekat na Bulevaru Mihajla Pupina, jer sam pristalica toga da sačuvamo sve što predstavlja istoriju Novog Sada. Ta zgrada jeste njegov ukras, te je i prvi na listi za renoviranje i adaptaciju. Odatle i ulaganje u objekat u Almaškoj ulici, koji je takođe pod zaštitom, kada smo zapuštenom objektu vratili autentičnu istorijsku novosadsku prepoznatljivost", kazao je dr Veselin Bojat.

Prema Bojatovim rečima, projekat rekonstrukcije objekta na Novom naselju je završen i odobrili su ga Kancelarija za javna ulaganja i Evropski investicioni fond, koji sve to finansira. Po izgledu bi trebalo da podseća na limanski Dom zdravlja. Plan je, takođe, da se renovira objekat Doma zdravlja "Novi Sad" u Kaću, jer je to mesto gde je ekspanzija u broju stanovnika i zahteva ulaganja. Radiće se i objekti u Stepanovićevu i Kisaču, a u nekom narednom periodu će svi objekti Doma zdravlja "Novi Sad" poprimiti potpuno novo ruho. Ideja i namera je svakako da se oprema sa Limana, koja je postojala pre radova, rasporedi po potrebi u druge objekte.

Egzit bio potpuno bezbedan

Direktor Doma zdravlja "Novi Sad" dr Veselin Bojat spomenuo je i bezbednost na festivalu Egzit kada je u pitanju infekcija kovid – 19 virusa, rekavši da je on primer u svetu kako se organizuje jedna takva manifestacija, koja broji desetine hiljada ljudi. Dom zdralja je i tu dao izuzeno veliki doprinos, testirajući brzim antigenskim testvima više od 15.000 posetilaca za četiri dana.

"Odgovorno tvrdim da je u tom momentu Egzit bio najbezbednije mesto u Srbiji – objašnjava naš sagovornik. - Zaposleni Doma zdravlja su zajedno sa predstavnicima Egzita radili malu studiju, kada smo odabrali oko 450 dobrovoljaca. Primarno smo pored brzog testiranja uradili i neke druge analize, a nakon 10 do 12 dana su se javljali na kontrolne preglede. Tada je oko 380 njih podvrgnuto ponovnim analizama i testiranju na koronavirus i niko nije bio pozitivan, što je potvrda da festival nije bio mesto širenja kovid 19 infekcije. Ukoliko neko nije bio iz Novog Sada, a urađen je antigenski brzi test za ulazak, rečeno im je da, ukoliko se zaraze, navedu da su bili na festivalu, ali i obaveste nas zarad studije. Niko se nije javio", poručio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.