Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Trijumf novosadskih gimnazijalaca na Samitu mladih - ovo je njihova ideja

Ekipa Gimnazije "Svetozar Marković" trijumfovala je na Evropskom samitu mladih o klimatskim promenama, održanom onlajn zbog pandemije.

Izvor: 021.rs Novi Sad
Podeli
Foto: Depositphotos, belchonock
Foto: Depositphotos, belchonock

Učenici četvrtog razreda Gimnazije "Svetozar Marković" Lenka Stević, Relja Jocić i Strahinja Đukić su, u konkurenciji vršnjaka iz 28 članica EU i još četiri zemlje kandidata, osvojili prvo mesto.

"Naša osnovna ideja je bila da sve smeće iz novosadske gradske deponije bude smešteno u ogromne podzemne bunkere, gde bi se vremenom akumuliralo mnogo ugljen-dioksida, metana i drugih gasova, koji bi se kasnije iskoristili za zagrevanje grada i u druge svrhe", objašnjava Strahinja.

Lenka dodaje da bi se tu nakupljali štetni gasovi, prenose Novosti.

"Poput metana i ugljendioksida, koji mogu biti i korisni kada se cevima odvode i upotrebe za grejanje ili hlađenje grada, industrijskih postrojenja, da se proizvodi suvi led, da se koristi za dezifekciju ili u auto-industriji i prehrani", navodi ona.

Prema rečima direktorke Gimnazije "Svetozar Marković" Tatjane Vukadinović, značaj ovakvih projekata je velik, jer pokreće učenike i obrazovnu zajednicu.

"Ono što je ostavilo poseban utisak na mene je da evropske institucije koriste pamet i kreativnost mladih kao resurs. Ima mnogo darovite dece, koja nisu 'opterećena šablonima', koja su zakoračila u svet odraslih, te moramo da ih uključimo u rešavanje izazova s kojima se susrećemo, da im lokalne institucije i zajednica pruže, po uzoru na Samit, priliku da podele svoje ideje i ponude moderna i jedinstvena rešenja", poručuje Vukadinović za Dnevnik.

Kako navode, imali su veliku podršku profesorki biologije Ksenije Novevski i Milice Marjanović.

Kao prvoplasirani trebalo bi da učestvuju na evropskom okupljanju mladih u oktobru u Strazburu, ako to dozvole epidemiološke prilike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu