Spomenik Nikoli Tesli u "turbo" kružnom toku?

U središnjem delu budućeg "turbo" kružnog toka u Novom Sadu nalaziće se gotovo deset metara visok spomenik Nikoli Tesli.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2022.

12:11

Spomenik Nikoli Tesli u
Foto: Adwo/Shutterstock

Spomenik, koji je u planovima Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije za narednu godinu, biće na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice, okrenut ka Naučno-tehnološkom parku, prenosi 021.rs.

"U 2023. godini predviđeno je sprovođenje konkursa za izbor idejnog rešenja spomenika Nikoli Tesli – nagrade za izabrana rešenja, u iznosu od 5,4 miliona dinara, a u cilju dobijanja najkvalitetnijeg vajarskog dela, visoke estetske i umetničke vrednosti", navodi se u predlogu projekta, za čije je idejno rešenje novac iz gradskog budžeta već obezbeđen.

Osim postamenta, spomenik će imati figuru Nikole Tesle u stojećem ili sedećem položaju, uz mogućnost osmišljavanja i dodatnih skulpturalnih elemenata i pratećih figura.

Očekuje se da će Skupština grada u narednom periodu imenovati Odbor za podizanje spomenika, a ovaj odbor će imenovati žiri za konkurs.

Inače, tender za izgradnju "turbo" kružne raskrsnice već je završen i poznato je da su posao dobili "Put-invest", "Montop Pro", "Energotehnika-Južna Bačka" i "Tecton Geosystems", jedini ponuđači na tenderu.

Radovi će trajati devet meseci i koštaće 336,2 miliona dinara, a mogli bi uskoro i da počnu.

Podizanje spomenika Nikoli Tesli je odvojeni projekat i biće realizovan nakon završetka svih radova na turbo kružnom toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: