Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Prvi put od februara 2020: Zabeležen rast noćenja domaćih turista u Novom Sadu

U Novom Sadu prvi put od februara 2020. godine zabeležen je rast noćenja domaćih turista. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaći turisti ostvarili su 4,1 odsto više noćenja u oktobru ove godine u poređenju sa istim mesecom 2019. godine. Ako se posmatraju podaci za Novi Sad, bez prigradskih naselja, onda je rast još veći - 12,8 odsto.

Izvor: B92.net Novi Sad
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Takođe, u oktobru mesecu 2020. godine, prema izvoru od strane novosadskih hotela, ostvareno je ukupno više noćenja, 18.705, nego u septembru ove godine kada je bilo 13.219, iako je broj dolazaka bio isti u oba meseca - 5.882 oktobar, 5.848 septembar, saopštila je Turistička organizacija Novog Sada (TONS) na svom sajtu.

"Dakle, ne samo da se povećao broj noćenja, nego i dužina boravka turista. Prosečna dužina boravka u septembru je iznosila 2,26 dana, dok je u oktobru iznosila 3,18 dana".

Takođe je zanimljivo da je oktobar mesec najjači po broju noćenja (18.705) na nivou tekuće godine.

Bolji je čak i od januara kada je bilo 16.530.

Međutim, kako navodi TONS, i dalje ne može da se poredi sa noćenjima iz oktobra prošle godine kojih je bilo 33.046.

U periodu januar – oktobar 2020. godine info centre Turističke organizacije Grada Novog Sada posetilo je nešto veći broj stranih turista, u odnosu na domaće turiste. Najveći broj stranih turista koji su ušli u info centre u navedenom periodu, poreklom su iz Turske, zatim Rusije, Izraela, SAD-a, Poljske, Nemačke, Španije, Francuske, Kine, Mađarske.

Gotovo trećina posetilaca koja je ušla u info centre u oktobru mesecu bila je iz Izraela, njih 30 od ukupno 95 posetilaca uključujući i domaće turiste. Na drugom mestu, po brojnosti u oktobru mesecu, su turisti iz SAD-a, saopštili su iz Turističke organizacije Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu