Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Ponos: Naučnici sa Univerziteta u Novom Sadu među najcitiranijim u svetu

U prvih dva odsto najcitiranijih naučnika u svetu, prema citiranosti u 2019. godini, na nedavno objavljenoj listi koja je rezultat najnovijeg istraživanja Univerziteta Stenford u SAD, nalazi se 63 naučnika iz Srbije, među kojima je devetoro sa Univerziteta u Novom Sadu.

Izvor: Tanjug Novi Sad
Podeli
Foto: Depositphotos, Tecnico
Foto: Depositphotos, Tecnico

Univerzitet Stanford objavio listu: Naučnici sa PMF u Nišu među najuticajnijim naučnicima

Četvoro je sa Prirodno-matematičkog fakulteta - prof. dr Neda Mimica-Dukić, Dušan Jakovetić, Stevan Pilipović i Biljana Abramović, navodi se u saopštenju.

Te baze podataka rezultat su drugog po redu istraživanja Univerziteta Stenford u kojem je pružen uvid u standardizovane informacije o citiranosti, h-indeksu, hm-indeksu prilagođenom prema koautorstvu, citiranosti u radovima prema različitim autorskim pozicijama i kompozitnom indeksu.

Istraživanje daje uvid i u metriku sa i bez autocitata, kao i u odnos broja citata i citiranih radova.

Naučnici su podeljeni u 22 naučne oblasti i 176 podoblasti.

Konačna lista najcitiranijih naučnika za citiranost tokom njihove celokupne karijere sadrži 159.683 imena, dok lista prema rezultatima citiranosti u kalendarskoj 2019. godini predstavlja 161.441 najcitiranijeg naučnika.

Oblasti rada najcitiranijih naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu obuhvataju discipline kao što su mašinstvo, mehanika, nauka o sportu, prehrambene tehnologije, medicinska i biomolekularna hemija, telekomunikacije, farmakologija i farmacija, opšta matematika i opšta hemija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.