Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Novosadski "Sajam automobilčića": Od minijaturnih replika do pravih automobila

Ljubitelji i kolekcionari automobilčića okupili su se na platou kod Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina“ u Novom Sadu, na petom "Sajmu atomobilčića".

Izvor: Anadoly Agency Novi Sad
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Lucie Lang
Ilustracija: Shutterstock/Lucie Lang

Najnovije vesti iz Novog Sada čitajte ovde.

Posetioci ove manifestacije imaju prilike da vide izložene kako minijaturne replike automobila, kamiona, specijalnih mašina i motocikala, tako i prave automobile, javlja Agencija Anadolija (AA).

Prvo visoka temperatura, a onda i kratkotrajno nevreme nisu omeli održavanje manifestacije, a nastupilo je više od 40 kolekcionara iz Srbije i regiona.

Mališani su se pripremili za ovu manifestaciju, pa su kupovali minijaturne automobile za igru, dok je za veće modele automobila bilo potrebno izdvojiti i više stotina evra, što je, ipak, namenjeno nešto starijim ljubiteljima ovog hobija, kojih takođe nije manjkalo na ovogodišnjem sajmu.

Predsednik Saveza vozača Vojvodine Marko Topo kazao je da je veliki broj prijavljenih izlagača, kojih je dvostruko više nego prošle godine, uticao da sajam ima svoj celodnevni program.

"To je dokaz da smo u ovom projektu uspeli i da smo kolekcionarsku scenu podigli na viši nivo. Tu su kolekcionari iz Novog Sada i drugih gradova iz Srbije, naši prijatelji iz Zagreba, izlagač iz Rumunije. Nažalost, kolekcionari iz Mađarske nisu uspeli da dođu, jer su ih zaustavili na granici i tražili da im ocarine robu, pa su odustali. Eto, takve su kolekcije trebale da dođu… Nadamo se da ćemo do septembra i auto-moto berze uspeti da i taj problem rešimo, pa će, nadam se, njihove kolekcije moći da vide posetioci“, kaže Topo.

On navodi da se nastavlja edukativni karakter sajma, jer su zastupljene i auto-škole, kao i radionice za najmlađe koje organizuje Udruženje za bezbednost u saobraćaju.

Na sajmu je izloženo na stotine različitih modela automobila, motocikala, aviona, ali i specijalizovanih vozila. Izložba je prodajnog karaktera, mada su neki modeli automobilčića samo za gledanje kao ponos iz kolekcionarske baze.

Jedan od najmlađih izlagača na ovogodišnjem sajmu je 21-godišnji Stefan Bošković iz Ledinaca koji se kolekcionarstvom bavi od 16. godine. Na svom štandu izložio je minijaturne automobličiće, ali veći deo kolekcije su veće makete automobila kojima se mogu otvoriti vrata, podići hauba, pa čak i proveriti amortizeri.

"Automobile volim od malih nogu. Prva reč mi je bila ’brm,brm’“, govori o svojoj strasti prema automobilima Stefan.

On navodi da je kolekcionarstvo pirlično skup hobi, a svoje primerke nabavljao je što kupovinom preko internet sajtova, što kupovinom ili razmenom sa kolegama kolekcionarima. Za sebe kaže da je probirljiv kolekcionar i posebno voli seriju BMW E38 koja je najbrojnija u njegovom "voznom parku“. Ima tu i "džipova", "pontiaka", "mercedesa", ali u njegovoj kolekciji najskuplji je model Citoren Xsara Picasso i njegova cena je više stotina evra.

"S obzirom na to da sam u početku mešao sve i svašta, prvo sam krenuo s automobilčićima pa onda nabavljao veće modele, da nisam ništa prodavao i menjao, imao bih 1.000 – 1.500 komada. Ovako, moja kolekcija broji pedesetak komada, ali izabranih“, kazao je Bošković.

Izložbu su upotpunili članovi ljubitelja "alfa romea", kao i ljubitelji starovremenih "mercedesa", od koji je posebnu pažnju privukao Mercedes w140, koji je korišćen kao diplomatsko vozilo.

"Ni sunce, a ni nevreme nisu nam omeli energiju. Ova manifestacija jača iz godine u godinu i verujem da ćemo postati najveća manifestacija ovog tipa u Srbiji na otvorenom“, zaključio je Marko Topo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.