Novosadska firma počela sa tretmanima protiv azijskih tigrastih komaraca

Ekipe novosadske "Ciklonizacije" počele su sa tretmanima protiv azijskih tigrastih komaraca.

Izvor: RTV

Utorak, 20.07.2021.

21:05

Novosadska firma počela sa tretmanima protiv azijskih tigrastih komaraca
Foto: Shutterstock/Kwangmoozaa

S obzirom na to da se broj te invazivne vrste povećava iz godine u godinu, u Ciklonizaciji apeluju na građane da ne ostavljaju kofe sa vodom u dvorištima, jer je mala količina vode dovoljna za njihovo razmnožavanje.

Tigrasti azijski komarac prvi put je uočen na teritoriji Novog Sada 2018-e godine, te je grad bio pionir u Srbiji kada je reč o detekciji i tretmanima protiv te invazivne vrste. Tokom godina broj azijskih tigrastih komaraca se povećao u Novom Sadu i okolini, te je pet ekipa "Ciklonizacije" prošle nedelje počelo sa tretmanima protiv njih, prenosi RTV.

"Teritorija na koju se on proširio do sada od 2018. kada smo ga detektovali prvi put je taj potez Detelinare, Novog Naselja, Sajmišta, Rotkvarije i Banatića. Tako da to smo pokrili ovaj put, ali mi pratimo celu teritoriju Novog Sada", rekao je Dario Aćimović, iz Ciklonizacije.

U "Ciklonizaciji" dodaju da apeluju na sve građane da sarađuju sa njihovim radnicima, jer brojnim izvorištima azijskih tigrastih komaraca radnici ne mogu da priđu. "On je vrsta kojoj je dovoljna najmanja količina vode da bi napravio izvorište i problem jesu zapuštena dvorišta nekih propalih firmi ili zapuštena privatna dvorišta, posebno što mi na takva mesta e možemo da uđemo, da uradimo larvicidni tretman i onda je sam tretman protiv odraslih komaraca mnogo manje efikasan", objasnio je Aćimović.

Stručnjaci ističu kako je sigurno da će ta invazivna vrsta komaraca ostati u Evropi i da ćemo morati da se naviknemo na život sa njima. Njihov povećan broj, između ostalog, uzrokovan je i klimatskim promenama, a zbog povećanog vodostaja Dunava, usled padavina u srednjoj i zapadnoj Evropi, u narednom periodu stvoriće se nova izvorišta rečnih komaraca, što će značiti dodatne tretmane sa zemlje i iz vazduha za radnike "Ciklonizacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: